GASIP İSRAİL'DEN BATI ŞERİA'DA AYAK OYUNU

İsrailli siyasi bir kaynağın bu sabah yaptığı açıklamada, işgal hükümetinin Batı Şeria'da 800'den fazla konut için Filistin Yönetimi'ne inşaat ruhsatı vermesi için beklenen onayının, İsrail hükümeti içindeki sol partiler önünde yerleşimi meşrulaştırmak için tasarlanmış bir adım olduğunu söyledi. 

Görüntülenme: 1371 Tarih: 12 Ağustos 2021 01:28
GASIP İSRAİL'DEN BATI ŞERİA'DA AYAK OYUNU

İsrail gazetesi Haaretz, söz konusu bu adımın aynı zamanda Filistin yönetimine ve uluslararası toplumlara yeni İsrail hükümetinin bugünlerde kütü ekonomik bir süreçten geçen Filistin yönetimine destek çıkmada acele ettiği mesajlarını vermeyi amaçladığını belirtti.

Devamında Haaretz gazetesi, Filistinlilere verilen inşaat izinlerine ek olarak, işgal hükümetinin geçen hafta Filistinlilere 15 bin ek çalışma izni verilmesini onayladığını ve Filistin Yönetimi'ne maddi yardımda bulunmak için adımlar atıldığını belirtti.

Ancak, duyurunun daha önce olduğu gibi, elin parmaklarını geçmeyen binaların inşasıyla sona erebileceğine dikkat çeken İsrail gazetesi, duyurunun iç ve dış pazarlamaya yönelik olduğunu ve uygulamaya yönelik olmadığını açıkladı.

İşgal hükümetinin 2019'da Filistinliler için 900 konut inşaatına izin verdiği duyurusunu aktaran Haaretz, ancak 2020'de Sivil İdare'nin yalnızca 6 konut inşaatına izin verdiğini ve daha fazlasına izin vermediğini hatırlattı.

Ayrıca işgal hükümeti tarafından 2017'de Filistinliler için 5 bin konut inşasının onaylandığına dair duyuru yapıldığını ancak daha sonra eski Başbakan Benjamin Netanyahu tarafından dondurulduğunu aktardı.

İsrailli insan hakları örgütü Bimkon'un verilerine göre, İsrail makamları, 2016-2018 yıllarında Filistinlilerin "C bölgesi" için yaptığı 1485 imar izni başvurusundan sadece 21'ine onay verirken, aynı dönemde Filistinlilere ait 2 bin 147 evin imar izni olmadan yapıldığı gerekçesiyle yıkılması kararlaştırıldı ve bunlardan 90'ı İsrail güçlerince yıkıldı.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar