CEZAYİR'DEN AFRİKA BİRLİĞİ'NE KINAMA

Cezayir Dışişleri Bakanlığı, işgalci İsrail'in Afrika Birliği'ne gözlemci üye olarak kabul edilmesini öngören kararı şiddetle kınadı. 

Görüntülenme: 951 Tarih: 27 Temmuz 2021 04:28
CEZAYİR'DEN AFRİKA BİRLİĞİ'NE KINAMA

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed’in, İsrail’i gözlemci üye olarak kabul ettiğini duyurması üzerine Cezayir Dışişleri Bakanlığı tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, bu adımın, haklı Filistin davasına yönelik sabit ve etkin desteklerini ve aynı şekilde Filistin halkının başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız devletini kurmak başta olmak üzere ulusal haklarına karşı olan yükümlülüklerini değiştirmeyeceği vurgulandı.

Söz konusu kararın, üye devletlerle önceden kapsamlı istişareler yapılmadan alındığına dikkat çekilen açıklamada, bu kararın Afrika Birliği'ne gözlemci kabul edilen İsrail’in, Filistinlilere karşı yürüttüğü insanlık dışı uygulamaları meşrulaştırmadığı gibi birliğin temel ilkelerine ters düştüğü belirtildi.

Açıklamada, Afrikalılar arasındaki dayanışmayı ve birliği güçlendirmek, iş birliğini geliştirmek ve ülkelerinin bağımsızlıklarının yanı sıra toprak bütünlüklerini ve hâkimiyetlerini savunmak amacıyla kurulan Afrika Birliği'nin çalışma sisteminin, Afrika dışındaki 87 gözlemci ülkeye, üye ülkeler tarafından açıklanan tutum ve pozisyonları değiştirme imkânı vermediği belirtildi.

Öte yandan Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas), Afrika Birliği’nin işgal rejimine gözlemci ülke statüsü vermesinin şok edici ve kabul edilemez olduğunu söyledi.

Hamas hareketi, konuyla ilgili yayınladığı bildiride, kararın Filistin topraklarındaki işgalin meşruiyetini güçlendirdiğini, işgalcilere Filistin halkının haklarından daha fazlasını gasp etme ve cinayetlerini sürdürme fırsatı verdiğini ifade etti.

İşgal rejimi Dışişleri Bakanlığı, 22 Temmuz’da İsrail’in bir kez daha Afrika Birliği’ne gözlemci ülke olarak katıldığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “İsrail’in Etiyopya Büyükelçisi Aleligne Admasu, 2002’den beri ilk kez Afrika Birliği’ne gözlemci üye olarak kabul mektubunu sundu” ifadesine yer verildi.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar