AZERBAYCAN'DAN SİYONİST İSRAİL'E UÇUŞLAR ARTIYOR

İlham Aliyev hükümeti işgal altındaki Filistin topraklarına yönelik Azerbaycan Havayolları-AZAL uçuşlarını arttırdı. 

Görüntülenme: 1110 Tarih: 15 Temmuz 2021 00:28
AZERBAYCAN'DAN SİYONİST İSRAİL'E UÇUŞLAR ARTIYOR

Azerbaycan Cumhuriyeti devlet havayolları  şirketi AZAL yayımladığı bildiride şu ifadelere yer verdi: " 11 Temmuz'dan itibaren  Pazar günleri İsrail'e uçuşlar başlayacak ve  buna paralel olarak da  22 Temmuz tarihinden itibaren  her hafta  Perşembe günleri  uçuşların listesine ek seferler eklenecektir. "

 İlham Aliyev hükümetinin girişimine paralel olarak  son dönemde bu ülkenin hükümet kabinesi   Siyonistlerin aşılanma onayı ile  tüm Azerbaycan Cumhuriyeti şehirlerine seferler yapabilecekleri kararını onayladı.  

  İlham Aliyevi hükümeti   ırkçı Siyonist Rejim İsrail ile ilişkilerini geliştirmeye çalışsa da   daha önce Azerbaycan Cumhuriyeti Müslüman halkı ve  bu ülkenin bağımsız dini şahsiyetleri   farklı şekillerde bu ilişkileri eleştirmişlerdir. 

 Halkın karşı çıkması ve siyasi ve dini şahsiyetlerin itirazlarına rağmen İlham Aliyev hükümeti makamları  ırkçı korsan Siyonist Rejim ile  ilişkilerini geliştirmek için  çabalarını kat kat arttırmıştır. 

 İç muhalefetler ve itirazlara ilaveten,  bölge ve dünyadaki kimi Müslüman ülkeler ve hükümetler  İslami bir ülkenin Siyonist İsrail ile ilişkilerini kınamışlardır. 

Daha önce ise  Bakü hükümet yetkilileri, ülke içi, bölgesel ve küresel eleştiriler ile karşılaştıklarında  Bakü-Telaviv yakın ilişkilerinden güdülen amacın  Karabağ sorununu çözmek için Siyonistlerden yardım almak ve  Filistin topraklarında Ermeni lobisinin çalışmalarını engellemek olduğunu böylece Azerbaycan Cumhuriyeti ulusal çıkarlarını korumak olduğunu ileri sürüyorlardı.  

Geçmişte bu bahaneler ve mazeretler  Azerbaycan Cumhuriyeti içerisinde ve İslam aleminde geçerli olabilse de  mevcutta Karabağ sorunun sona erdiği ve savaşın bittiği sırada  İlham Aliyev hükümetinin İsrail  ile ilişkilerini geliştirmenin bir anlamı kalmamıştır. 

Bu gerçeklerden yola çıkarak  Bakü makamlarının özellikle de İlham Aliyev şahsının Müslüman Azerbaycan Cumhuriyeti'nin iradesi ve isteğine zıt olarak  İsrail ile ilişkileri geliştirmek  istemesinin  onun kendini İsrail'in bölgesel ve küresel politikalarına uyan biri olarak göstermek doğrultusunda olduğunu söylemek mümkün. 

 İki tarafın  ilişkileri geliştirme yönündeki hedeflerine bakılırsa   Azerbaycan Cumhuriyeti'nin geçenlerde İsrail ile ilişkileri geliştirmek için Karabağ sorununu sırf mazeret olarak kullandığı anlaşılmaktadır.  Halihazırda  İlham Aliyev hükümeti egemenliğini  desteklemek adına  İsrail ile ilişki kurmaktadır. Buna karşın,  görünen o ki Siyonist Rejim İsrail  farklı farklı hedefler de gütmektedir. 

Bu hususta  daha önce   İsrail-Azerbaycan Cumhuriyeti Dostluk Derneği Başkanı Edward Chernin şunları kaydetti: " İki taraf bir birlerine sunmak için çok şeyleri vardır.  Azerbaycan Cumhuriyeti  zengin doğal kaynaklara sahip ve İsrail de gelişmiş teknolojiye sahiptir. "

 Halbuki Siyonist Rejim İsrail Azerbaycan Cumhuriyeti'ne pek yatırım yapmamıştır.  Halihazırda  sadece İsrail'e göç eden Azerbaycan Yahudileri, bu ülkeye yatırım yapmak üzere  geri dönmüşlerdir. 

Genel olarak Yahudilerin bu Müslüman ülkedeki yatırımları istenilen noktaya ulaşamamıştır. 

Buna karşın görünen o ki  uçuşların artması sefer taleplerinin arttığını gösteriyor. 

Genel bir değerlendirme yapılması gerekiyorsa  İlham Aliyev hükümetinin Siyonist Rejim ile  ilişkilerinin   sadece bu döneme has olacağı ve gelecek bu ilişkilerin vizyonunun açık olmayacağı söylenebilir.  Özellikle de Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Müslüman halkının bu ilişkilere karşı çıkması durumu daha net olarak gözler önüne sermiştir. 

Parstoday

Yorumlar