İSMAİL HENİYYE'NİN BÖLGE ÜLKELERİNE ZİYARETLERİNİN ÖNEMİ (ANALİZ)

Filistin İslami direniş hareketi Hamas siyasi büro Başkanı İsmail Heniyye pazar günü Arap ülkelerini dönemsel ziyaretleri çerçevesinde Beyrut'a gitti. 

Görüntülenme: 1808 Tarih: 30 Haziran 2021 20:51
İSMAİL HENİYYE'NİN BÖLGE ÜLKELERİNE ZİYARETLERİNİN ÖNEMİ (ANALİZ)

Birkaç gün sürecek olan bu ziyaret,  Heniyye'nin  Mısır, Fas ve Moritanya ziyaretleri ardından gerçekleşti ve Filistinli kaynakların bildirdiğine göre Tunus, Cezayir, Kuveyt gibi bazı Arap ülkelerinin yanı sıra İran İslam Cumhuriyeti ziyaretlerini de kapsayacaktır.
Söz konusu ziyaret ilk etapta siyonist rejimin Gazze Şeridi'ne yönelik 12 günlük savaşından birkaç hafta sonra yapılması açısından önem arz ediyor. Bu savaşta Filistin direniş hareketi siyonist rejime daha önce yaşamadığı bir yenilgiyi  yaşattı ve sonuçlarından biri korsan rejim eski Başbakanı katil  Benyamin Netanyahu'nun devrilmesiydi.
Heniyye'nin dönemsel ziyaretlerinin en önemli özelliği Filistin İslami direniş hareketi ve özellikle Hamas'ın güç iktidarının belirtisidir. Aslında bu ziyaret Filistinlilerin onların işgalin boyunduruğundan kurtulmak ve mescid-i Aksa, Kudüs ve Filistin topraklarını kurtarma yolunun, Batı  yaka yönetiminin İşgalci rejim istihbarat ve güvenlik güçleri ile koordineli harekette Filistinlilere karşı izlenen tutumu değil, direniş ve mücadeleye güvenerek dayanmak olduğu  inancına vardığını gösteriyor.
Diğer yandan İsmail Heniyye'nin birkaç Arap ülkesini ziyareti,  Batı ülkeleri yetkililerinin de itiraf ettiği gibi Filistin konulu görüşmelerde İslami direniş ve özellikle Hamas ile görüşmekten başka seçeneğin olmadığı ve 12 günlük son savaşın ardından oluşan dengenin  güçlendirilmesi gerektiği bağlamındadır.  Zira bu zaman diliminde yapılan söz konusu ziyaret, direnişin Filistinlilerin yeni temsilcisi sayıldığını, ve Lübnan'ın en fazla Filistinliye ev sahipliği yapan ülke olduğu gerçeğini ortaya koyuyor;  Zira Lübnan istatistik merkezi tarafından 2017 yılında yayınlanan verilere göre 174 bin 422 Filistinli Lübnan'da 12 mülteci kampı ve 165 yerleşim alanında yaşıyor.
Bu yüzden Filistin dışında bulunan Filistinli mültecilerin konusu İsmail Heniyye'nin düzenlediği ziyaretinin  bir sonraki önemli konusudur.   kamplarda bulunan Filistinliler arasında yaşanan ihtilafların çözülmesi bağlamında Filistinli gruplar ile görüşmek, söz konusu ziyaretini bir diğer önemli konusudur, Zira yaşanan ihtilaflar Lübnan gibi ev sahibi ülkelere bazen sorunlar oluşturuyor. Ayriyeten içeride ve dışarıdaki Filistinlilerin durumuna  çeki düzen vermek için Filistinli gruplar arasında daha fazla koordinasyon oluşturmak ise büyük ihtimalle Hamas heyetinin söz konusu gruplar ile görüşmesinde ele alınacak konulardan biridir.
Siyonist rejimin Filistinlilere karşı gelecek tehdit ve saldırılarına karşı mücadelede hazırlık seviyesini arttırmak hedefi ile Lübnan'da bulunan  İslami direniş grupların yetkilileri ile daha fazla  uyum ve koordinasyon sağlamak ise ele alınacak olan konulardan bir diğeridir.
 Bazı Arap rejimlerinin korsan rejimi ile ilişkilerini normalleştirme konusu ise hiç şüphesiz Heniyye ziyaretinde ele alınacak başlıca konulardandır. Aslında Hamas heyeti bu ziyarette siyonist işgalci rejim ile ilişkileri normalleştirmenin faydasız olduğunu ve Arap ülkeler için böyle bir girişimin sonuçsuz olduğu, korsan rejim çıkarları bağlamında sonuçları olacağını hatırlatmak istiyor.
 Buna ilaveten Hamas yetkilileri korsan Siyonist rejimin başta Kudüs ve Mescidi Aksa olmak üzere Filistin topraklarında  işledikleri insanlık dışı  cinayetler ve baskıcı eylemlerini, diğer ülkelerin yetkililerine açıklayarak siyonistlerin bu bağlamdaki iddiaları ve vaatlerinin içi boş olduğunu  ispatlamaya çalışıyorlar.

parstoday

Yorumlar