KUDÜS'ÜN SİLVAN BELDESİNDE ÇATIŞMA YAŞANDI

Filistin merkezli yerel kaynaklarda yer alan bilgilere göre, Kudüs'ün Silvan beldesinde bölge sakinleri ile beldeye baskın yapan İsrail işgal güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. 

Görüntülenme: 1461 Tarih: 30 Haziran 2021 10:49
KUDÜS'ÜN SİLVAN BELDESİNDE ÇATIŞMA YAŞANDI

Kaynaklar, söz konusu çatışmaların, Silvan beldesinde imar izni olmadığı bahanesiyle dükkânı İsrail güçlerince yıkılan Nidal er-Recbi isimli vatandaşın evinin önünde meydana geldiğini bildirdi. 

İşgal askerlerinin, İsrail rejiminin uluslararası yasalara aykırı şekilde yürüttüğü yıkım politikasını protesto etmek amacıyla toplanan Filistinli direnişçilere müdahale etmesi üzerine arbede yaşandı. İşgal güçleri, yıkıma karşı çıkmak için bölgede toplanan Filistinlilere, plastik mermi, ses bombası ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti. 

Kudüslü aktivist Salah Ziyab, “Silvan beldesindeki el-Bustan Mahallesi sakinlerinin, dükkânı yıkılan er-Recbi’nin evinin önünde oturma eylemi düzenlemesi, Filistin bayraklarını açması ve işgal rejiminin bölge halkına dayattığı tehcir politikasını kınamasının akabinde işgal güçleri, Silvan’ın girişlerini kapattı ve el-Bustan Mahallesi’ni kuşatma altına aldı.” ifadelerini kullandı.

Ziyab, işgal güçlerinin, direniş eylemlerine ve protesto gösterilerine katılan direnişçi gençleri kovaladığı ve henüz kimliğini tespit edemedikleri birini gözaltına aldığını söyledi.

İşgal polisi, dün (29 Haziran Salı) sabah saatlerinde el-Bustan Mahallesi’ne baskın düzenleyerek Nidal er-Recbi’ye ait dükkânı imar izni olmadığı bahanesiyle yıkarken, duruma tepki gösteren Filistinlilere de plastik mermi, ses bombası ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Kaynaklar, işgal güçlerinin, çok sayıda kişiyi yaraladığını aktarmıştı.

Öte yandan Filistin İslami Direniş Hareketi’nin (Hamas) Kudüs'teki Sözcüsü Muhammed Hammade, İsrail rejiminin, evleri yıkmak ve halkını tehcir etmek amacıyla işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Silvan beldesindeki el-Bustan Mahallesi'ne yönelik gerçekleştirdiği baskın ve saldırıları, kırmızı çizgilerin ihlali ve fay hatlarıyla oynama şeklinde değerlendirdi.

Bölgedeki gelişmeler hakkında yaptığı basın açıklamasında Hammade, işgal makamlarının, Silvan halkına dönük politikalarının, sonucu tahmin edilemeyen patlamalara gebe olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Silvan beldesindeki el-Bustan Mahallesi'nin sakinleri, İsrail rejiminin, fanatik Yahudilerin kullanımına sunulacak yeni yerleşim birimleri inşa etmek için yürüttüğü tehcir politikası tehdidiyle karşı karşıya. Evlerini kendi elleriyle yıkmamaları durumunda işgal makamları tarafından para cezalarına çarptırılacaklar. Ama tüm olumsuzluklara rağmen ev ve iş yerlerini terk etmek istemeyen Filistinliler, her türlü bedeli ödeme pahasına işgal ve istila yaklaşımlarına meydan okumakta ısrar ediyor.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar