FİLİSTİNLİ GAZETECİLERİN CAN GÜVENLİĞİ YOK

Filistinli gazeteciler, Mahmud Abbas karşıtı söylemleriyle öne çıkan siyasi aktivist Nizar Benat’ın, Filistin Yönetimi’ne bağlı güvenlik güçleri tarafından alıkonulup dövülerek öldürülmesine tepki amaçlı düzenlenen protesto gösterileri sırasında maruz kaldıkları saldırıları kınadı. 

Görüntülenme: 1073 Tarih: 28 Haziran 2021 01:40
FİLİSTİNLİ GAZETECİLERİN CAN GÜVENLİĞİ YOK

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin (OHCHR) Ramallah kentinde bulunan ofisi önünde oturma eylemi yapan Filistinli basın mensupları, Benat’ın katledilmesi üzerine Filistin Yönetimi karşıtı gerçekleştirilen gösterileri dünyaya servis ederken sivil giyimli Abbas güçleri tarafından saldırıya uğradıklarını belirterek, hukuksuz girişimlere karşı uluslararası koruma talebinde bulundu.

Görevlerini icra ettikleri için güvenlik güçlerince darp edildiklerini aktaran gazeteciler, maruz kaldıkları baskı ve şiddete yer verdikleri bir mektubu OHCHR’ın bölge sorumlusuna teslim etti.

Mektuplarında gazeteciler, son iki gün içinde Rammalah yönetimine bağlı güvenlik güçlerinin saldırıları sonucu 30 basın mensubunun yaralandığını belirtti.

Ayrıca, basın özgürlüğünün tamamen tehdit altında olduğu, gazetecilerin tehdit ve şantajlarla susturulmak istendiği, işlenen suçların örtbas edildiği ve gazetecilerin haber yayını sırasında kullandığı kamera ve telefon gibi araçların parçalandığına dikkat çekildi.

Öte yandan Filistin Gazeteciler Sendikası, konu hakkında yayımladığı açıklamada, güvenlik güçlerinin, Ramallah'taki protesto gösterilerini takip eden gazetecilere göz yaşartıcı gaz bombalarıyla müdahalede bulunmasına sert tepki gösterdi.

Söz konusu açıklamada, basın mensuplarının hedef alınmasının, düşünce, ifade ve basın özgürlüğüne yönelik ihlallerin devam ettiğini gözler önüne serdiği kaydedilirken, Benat'ın gözaltındayken işkenceyle öldürülmesini protesto eden barışçıl göstericilere müdahale edilmesi kınandı.

Filistinli bağımsız muhalif Nizar Benat, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas hükümetine bağlı Koruyucu Güvenlik Güçleri ve Filistin Genel İstihbarat Servisi’nden çok sayıda güvenlik görevlisi tarafından gözaltına alınmasından kısa bir süre sonra hayatını kaybetmişti.

Filistin Yönetimi’ne bağlı Koruyucu Güvenlik Güçleri’nin öldürdüğü Benat, mayıs ayında yapılması planlanan ama iptal edilen milletvekili seçimlerinde yarışmak üzere Eski Bakan Nasır el-Kudva ile Filistin direnişinin sembol isimlerinden Mervan el-Bergusi'nin ortak hazırladığı ‘Özgürlük ve Onur’ listesi başkan yardımcısı görevini yürütüyordu.

Sosyal medya hesaplarında yayınladığı videolu paylaşımlarında Filistin Yönetimi’nin yürüttüğü gayrimeşru politikaların yanı sıra yolsuzluklarını eleştiren Benat, daha önce de Filistin güvenlik güçleri tarafından birkaç kez tutuklanmıştı.

 Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar