FİLİSTİN HALK PARTİSİNDEN KRİTİK ÇAĞRI

Filistin Halk Partisi Başkanı Bessam es-Salihi, Mahmud Abbas karşıtı söylemleriyle öne çıkan siyasi aktivist Nizar Benat’ın, Filistin Yönetimi’ne bağlı güvenlik güçleri tarafından öldürülmesi nedeniyle Filistin Başbakanı Muhammed İştiyye hükümetini istifaya çağırdı. 

Görüntülenme: 1067 Tarih: 26 Haziran 2021 19:44
FİLİSTİN HALK PARTİSİNDEN KRİTİK ÇAĞRI

Konu hakkında yerel kaynaklara açıklamalarda bulunan es-Salihi, “Halk Partisi, özgürlükleri koruyamayan, muhalif aktivist Nizar Benat'ın öldürülmesinden ve aşı anlaşması gibi gayrimeşru faaliyetlerde adı geçen sorumlulardan hesap soramayan bir hükümetle beraber yürüyemez.” ifadelerini kullandı.

Yerel el-Kuds gazetesine verdiği demeçte es-Salihi, partisinin siyasi bürosunun, Filistin hükümetinin derhal istifa etmesini talep etme ve Filistin'in iç yapısındaki bozulmayı önlemek için tüm grupların katılacağı acil ve geniş kapsamlı bir diyalog çağrısı yapma kararı aldığını açıkladı. 

Yerel kaynaklar, Filistin Halk Partisi'nin merkezi liderliğinin, genel olarak insan hakları konusunda yaşanan sorunlar sebebiyle Muhammed İştiyye başkanlığındaki Filistin hükümetinden çekilmeyi ilan etme yönünde ciddi bir eğilime girdiğini aktarıyor.

Halk Partisi Merkez Komitesi üyelerinin katılımıyla geçtiğimiz perşembe günü Ramallah kentinde gerçekleştirilen toplantıda, Filistin arenasında son zamanlarda neler olup bittiği ve önemli tartışmalara yol açan aşı anlaşması gibi konuların ele alındığı belirtiliyor. Ama Benat'ın, Filistin Yönetimi’ne bağlı güvenlik güçleri tarafından katledilmesi toplantının ana gündemiydi. Parti yöneticileri, bu durumun kabul edilmez olduğu ve en ciddi tepkiyi verme konusunda hemfikir oldu.

Filistinli bağımsız muhalif Nizar Benat, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas hükümetine bağlı Koruyucu Güvenlik Güçleri ve Filistin Genel İstihbarat Servisi’nden çok sayıda güvenlik görevlisi tarafından gözaltına alınmasından kısa bir süre sonra hayatını kaybetmişti.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas yönetimine bağlı güvenlik güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria’da alıkoyduğu ve sonrasında döverek öldürdüğü Nizar Benat’ın ailesi, muhalif aktivistin öldürülmesinden Abbas ve Filistin Başbakanı Muhammed İştiyye’yi sorumlu tutuyor.

Aile tarafından yapılan açıklamada, Benat’ın güvenlik güçlerince öldürülmesi ve daha önceki tüm tutuklamalarından, Abbas yönetimi ve İştiyye’nin sorumlu tutulduğuna dikkat çekildi.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar