GAZZELİ ÇİFTÇİLER ZOR DURUMDA

Uzun yıllardır abluka altında ezilen Gazze Şeridi'ndeki çiftçi ve tüccarlar, işgalci İsrail makamlarının, yerine getirilmesi imkânsız koşulları ve engellemeleri sebebiyle ürünlerini ihraç edemediklerini belirtiyor.  

Görüntülenme: 1348 Tarih: 25 Haziran 2021 20:02
GAZZELİ ÇİFTÇİLER ZOR DURUMDA

Siyonist İsrail'in son saldırılarında birçok mahsulü telef olan ve ekipmanları kullanılamaz hale gelen Gazzeli çiftçiler, yaralarını sarmak ve karşı karşıya kaldıkları ekonomik sorunları aşmak için insan hakları savunucusu örgütlere ve tarım sektöründeki uluslararası kuruluşlara, Gazze'nin tek ticari sınır kapısı Kerem Ebu Salim'i açması için işgal rejimine baskı uygulama çağrısında bulundu. 

İşgalci İsrail’in, Gazze'nin dünyaya açılan tek ticaret kapısı olarak bilinen Kerem Ebu Salim geçişini kapatması ve buradaki tarım ürünlerinin dış pazarlara taşınmasını engellemesi sonucu Gazzeli çiftçiler büyük maddi kayıplara uğradı.

Gazze'deki Filistin Tarım Bakanlığı tarafından konuya dair yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'nden herhangi bir ürünün Kerem Ebu Salim sınır kapısı üzerinden dış pazarlara transferini yasaklayan işgal makamlarının, yaklaşık 45 gün aradan sonra sınırlı türde tarım ürünlerinin pazarlanmasına ve kısmi ihracatına dün itibariyle yeniden izin verdiği belirtildi.

Yerel kaynaklarda yer alan bilgilere göre, Gazzeli çiftçiler, İsrail’in tarım ürünlerinin ihracatı hususunda koştuğu şartlar karşısında şoke oldu. Çünkü İsrail, Gazze’den Batı Şeria pazarlarına ihraç edilecek domatesler için “sapsız olması” gibi şartlar koşarak ticaret akışına çomak sokmak istiyordu.

Filistinli çiftçiler, sebze saplarını sökmenin, uygulanması mümkün olmayan bir koşul olduğuna ve bunun yeni maliyetlere yol açacağına dikkat çekerken, yeşil sapların kaldırılması durumunda domateslerin hemen bozulacağını söyledi.

Tarım Bakanlığı, çiftçilerin önünü kesmek amacıyla İsrail rejiminin öne sürdüğü şart ve kriterlerin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Bakanlık, daha önce yaptığı bir açıklamada, tarım sektörünün saldırılar nedeniyle yaklaşık 204 milyon dolar zarara uğradığını bildirmişti.

Diğer taraftan İsrail güçlerinin, sınır kapılarını yönetmesi ve ihracat miktarını belirlemesi sebebiyle birçok tehlikeyle karşı karşıya kalan Filistinli çiftçi, insan hakları kuruluşlarını ve uluslararası örgütleri, maruz kaldıkları hak ihlallerine direnebilmeleri için kendilerine destek olmaya çağırdı.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar