KUDÜS DENKLEMİ VE DİRENİŞ GRUPLARI (ANALİZ)

Irak Ketaib Hizbullah grubu yayımladığı bildiride Siyonist Rejim İsrail'in Filistinliler ve Kudüs'e karşı cinayetlerinin devam etmesine değinerek, İsrail ile mücadele etmek üzere Kudüs denklemine dahil olduğunu bildirdi. 

Görüntülenme: 1497 Tarih: 19 Haziran 2021 13:51
KUDÜS DENKLEMİ VE DİRENİŞ GRUPLARI (ANALİZ)

Kudüs onyıllar önceden beri Siyonist Rejim İsrail ile Direniş grupları arasında çatışmaların ve savaşın merkezinde yer alagelmiştir. Son 4  yılda ise   Kudüs'ün Siyonist Rejim İsrail ile Filistinli direniş grupları arasındaki çatışmalardaki rolü her zamandan daha büyük olmuştur.  Bunun asıl nedeni  Amerika eski başkanı Donald Trump döneminde Amerika'nın yasa dışı  eylemleri idi.  Bu bağlamda Amerika başkanı Donald Trump Aralık 2017'de  yasa dışı bir karar alarak, Kudüs'ü  İsrail'in başkenti olarak açıkladı ve Mayıs 2018'de de Washington'un büyükelçiliğini  Telaviv'den Kudüs'e taşıttı. Bu girişim, Amerika'nın Avrupalı ortakları tarafından bile geniş çaplı itirazlar ve eleştirmeler ile karşılaştı. 

 Trump'ın hamlesi,Siyonist Rejim İsrail'in Kudüs'ün sahibi olduğu yanılsamasını yarattı.  Kudüs'ün tamamının rejimin kontrolü altında olduğu yanlış varsayımıyla, Kudüs'te yaşayan Filistinlilere yönelik baskılar da  attı.  Şeyh Cerrah bölgesindeki yaygın şiddet ve son 12 günlük savaşa yol açan Kudüs'teki Filistinlilerin evlerine ve topraklarına el konulması Siyonist Rejim İsrail'in belli başlı cinayetleri ve suçları arasında yer alıyor. 12 gün süren Gazze savaşının ateşkesle bitmesine rağmen Siyonist Rejim İsrail, Kudüs'te yaşayan Filistinlilere yönelik yaygın şiddet uygulamaya devam ediyor.

 

Korsan İsrail bu suçları işlese de, direnişin grupları ve liderleri bile rejimi defalarca Kudüs'e yönelik cinayetlerin devamının bölgesel bir savaşın önünü açabileceği konusunda uyardı. Diğer bir deyişle, Kudüs'te yaşayan Filistinlilere ve Mescid-i Aksa'ya yönelik cinayetlerin devam etmesinin sonuçları, İsrail'in Filistinli gruplarla olan çatışmasıyla sınırlı kalmayacak ve direniş ile İsrail rejimi arasında büyük çaplı çatışmalara yol açabilecektir. Bu bağlamda Lübnan Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah, "Kudüs'ün Kılıcı" savaşının sona ermesinin ardından yaptığı konuşmada yeni denklemleri açıklarken, Siyonist rejimi işgal altındaki Kudüs'teki kutsal mekanlara herhangi bir saldırının sonuçları konusunda uyarıda bulundu ve bunun bölgesel bir savaşı tetikleyebileceğini belirtti. 

Görünen o ki Seyyid Hasan Nasrullah'ın bu uyarısı sözlü durumdan çıkmış ve uygulanma aşamasına gelmiştir. Hizbullah'ın Irak'taki kolu Ketaib Hizbullah da, Kudüs denklemine dahil olduğunu ve Siyonist rejimin Filistin direniş gruplarıyla savaşına dahil olacaklarını resmen açıkladı. Hizbullah'ın Irak'taki kolu Ketaib Hizbullah yaptığı açıklamada, kutsal yerleri korumaya ve kutsal yerleri savunarak bu yolda geri adım atmayacaklarına  bağlı kaldıklarını vurgulayarak, Seyyid Hasan Nasrullah'ın "herhangi bir tehlike Kudüs'ü tehdit ederse bölgesel savaşın ortaya çıkacağı"yönündeki sözlerine bağlı kaldığını bildirmiştir. 

Ketaib Hizbullah'ın diğer bazı direniş gruplarının da benzer bir kararı beraberinde getirmesi muhtemel olan bu kararı, Kudüs'ün Kılıcı Savaşı'nın önemli sonuçlarından biridir. Birçok analist, Kudüs Kılıcı Savaşı'nın Siyonist rejime karşı savaşta yeni denklemler oluşturduğunu belirtti. Ketaib Hizbullah'ın  Kudüs denklemine dahil olacağının açıklanması, bölgedeki direniş gruplarının birlik ve beraberliğine işaret etmekte ve Siyonist Rejim İsrail'in Filistinlilere yönelik şiddet ve suçlarının devam etmesinin rejime ağır bedeller ödetebileceğini göstermektedir. Nitekim 12 Günlük Gazze savaşında da bu durum gerçekleşti. 

parstoday

Yorumlar