RAMAZAN İNTİFADASI

Mübarek Ramazan ayının gelip çatması ile Filistin ve Siyonist Rejim İsrail arasında işgal altındaki topraklarda yeni gerilim turu başladı. Filistin İslami Cihat hareketi ise Kudüs intifadasının başlaması çağrısında bulunmuştur. 

Görüntülenme: 1331 Tarih: 29 Nisan 2021 17:39
RAMAZAN İNTİFADASI

Mübarek Ramazan ayının başlamasından itibaren  Filistinliler ve Siyonist askeri güçler arasında Kudüs'te devam eden çatışmalar çerçevesinde  yaklaşık 200 kadar Filistinli tutuklanmıştır. 

Cuma akşamı  işgal altındaki topraklarda yaşanan çatışmalarda 100'ü aşkın Filistinli de yaralanmıştır.  Geçen günlerde  yaklaşık 20 kadar İsrailli askeri güç ve Siyonist de yaralanmıştır. 

Filistin Kızılay Örgütü de  Pazar günü  Siyonist askerlerin işgal altındaki Kudüs'ün eski mahallelerinin etrafına yaptıkları baskınlarda ve saldırılarda  12 kadar Filistinlinin yaralandığını  duyurdu.  Buna ilaveten  son günlerde  Gazze Şeridinden  İsrailli yerleşim alanlarına 40 kadar roket fırlatılmıştır. 

 Siyonist Rejim İsrail savaş bakanı Benny Gantz ise  bu rejimin  Gazze Şeridi ile gerilimlerin durumunu değerlendirme bağlamındaki güvenlik oturumun ardından  gerilimlerin artabileceği tehdidinden de söz etti. Şimdi sorulması gereken temel soru  bu yeni tur gerilimlerin başlamasının nedenlerinin ne olduğudur. 

Yeni tur gerilimlerin en önemli nedeninin  Kudüs ve Mescid-i Aksa ile ilgili olduğu söylenebilir.   Mübarek Ramazan ayının başlaması ile  Kudüs sakinlerinin çoğu  bu mübarek ayın ilk günlerinde camide itikaf yapmak için harekete geçti . Ancak Siyonist Rejim İsrail bunu engelledi ve birçok Filistinliyi Mescid-i Aksa'dan uzak tutmaya çalışıp onların camiye girmesini engelledi.   Siyonist Rejim İsrail'in daha önceden Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya yönelik şiddet uygulamaktaki  bahanelerine ilaveten şimdi de İsrail  mülkiyet iddiasında bulunmaktadır.  Bu durum, Amerika eski başkanı Donald Trump'ın Aralık 2017'de  Kudüs'ü yeni İsrail başkenti olarak tanımasından ve Washington'un büyükelçiliğini Telaviv'den Kudüs'e taşımasından kaynaklanmıştır. 

Gerçekte, mevcutta Kudüs'te yaşanan çatışmalar, bu stratejik ve önemli şehrin hakimiyeti ve mülkiyetinden dolayıdır. Bu doğrultuda   Filistin İslami Direniş Hareketi HAMAS Tahran temsilcisi  Halit Kuddumi şöyle bir açıklamada bulundu: " Kudüs'te cereyan edenler, özellikle de Siyonistlerin kutsal havuz olarak adlandırdıkları Mescid-i Aksa ve çevresine yönelik hakimiyetin tespit edilmesi etrafındadır. "

 Son çatışmaların ikinci nedeni ise,  seçimler ile ilgilidir.  Filistinliler  22 Mayıs  tarihinde parlamento seçimlerini düzenlemekte kararlıdırlar. Filistinliler  seçimlerin Kudüs'te düzenlenmesinde ısrar ediyorlar. Ancak İsrail  Kudüs'te seçimlerin düzenlenmesini istemiyor. Çünkü  bu şehrin kendi hakimiyetinde olduğunu savunuyor. Filistinliler ise  Kudüs olmaksızın seçimlerin düzenlenmesi  değersiz olmasının yanı sıra  İsrail'in Kudüs'e olan hakimiyetini kabul etme anlamına da geldiğini düşünüyorlar. 

Bir diğer yandan Siyonist Rejim İsrail elebaşısı  Binyamin Netanyahu   yeni kabineyi kurmakla görevli olup bir yandan da beşinci parlamento seçimlerinin düzenlenmesi ihtimaline göz atarak, bu bağlamda da Kudüs ve radikal Siyonistlerin de unsurları olduğu planlar yapmaktadır.  Bu yüzden Filistinlilerin seçimlerinin Kudüs'te düzenlenmemesi de Netanyahu için avantaj sayılır.  Halit Kuddumi bu hususta şöyle diyor: "  Dördüncü kez son iki yılda Siyonistlerin meşgul olduğu seçimler ve özellikle de Netanyahu'nun  radikal Siyonistlerin oylarını toplama hırsı ve bu bağlamda  Mescid-i Aksa'ya saldırma ve yerleşim alanlarını genişletme yönündeki talimatlar, mevcut Kudüs gelişmelerinin diğer nedenlerindendir.  "

Böylece çatışmaların şiddetlenmesi ile Filistin İslami Cihat hareketi HAMAS da Ramazan intifadası çağrısı yapmış ve Filistinlileri  kutsal Ramazan intifadasına katılmaya çağırmıştır. 

parstoday

Yorumlar