KUDÜS'TE ÇIKAN ÇATIŞMALARDA 105 FİLİSTİNLİ YARALANDI (VİDEO)

Mübarek Ramazan ayının onuncu gününün idrak edildiği dün (22 Nisan Perşembe) akşam Kudüs sokakları, işgal ve Yahudi yerleşimciler karşıtı büyük bir direnişe tanıklık etti. İşgal altındaki Doğu Kudüs'ün ana kapılarından biri olan Bab El-Amud (Şam Kapısı) meydanı savaş alanına döndü. Irkçı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarını protesto eden onlarca Filistinli genç yaralandı.  

Görüntülenme: 1399 Tarih: 23 Nisan 2021 10:37
KUDÜS'TE ÇIKAN ÇATIŞMALARDA 105 FİLİSTİNLİ YARALANDI (VİDEO)

Aşırılık yanlısı Yahudi yerleşimci örgütlerin, Mescidi Aksa’ya baskın düzenleme çağrıları üzerine onlarca Kudüslü direnişçi, dün akşam saatlerinde Bab El-Amud bölgesine akın etti. Filistinlilerin yerleşimci karşıtı tepkileri ve işgal güçlerinin müdahalesi sonucu ortalık bir anda alev aldı, şiddetli çatışmalar yaşandı.

Bölgede yaşanan gerilimi yakından takip eden Filistin Kızılayı tarafından konu hakkında yapılan yazılı açıklamada, Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesi çevresindeki işgal güçlerinin sert müdahalesi sonucu yaralanan Filistinli sayısının 105’e yükseldiği, 21’inin tedavi edilmek üzere yakın hastanelere nakledildiği, birinin ise başından vurulduğu belirtildi.

Açıklamada, Ramazan ayının onuncu gününde işgal güçleri tarafından yaralanan Filistinlilerin hafif ve orta derecede yaralar aldığı ve hayati tehlikelerinin bulunmadığı ifade edildi.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Siyonist İsrail güçleri, işgal altındaki Doğu Kudüs’te teravih namazı sonrası Eski Şehir’in Şam Kapısı yakınlarında bir araya gelen Filistinli direnişçilere ses bombaları ve TOMA’larla müdahalede bulundu. Bunun üzerine direnişçi gençler, İsrail polisinin müdahalesine karşılık bölgede ateş yakarak barikat kurdu.

Söz konusu çatışma ve arbede, Filistinli Araplara karşı kin kusmakla bilinen aşırı sağcı Lehava Yahudi örgütünün, Mescidi Aksa’ya baskın düzenleme ve  Bab El-Amud bölgesinde Müslümanlara karşı miting düzenleme çağrıları üzerine geldi. 

Öte yandan işgal güçleri, topraklarını, İslami mekanlarını müdafaa etmeye çalışan çok sayıda Filistinliyi tutukladı. Yerel kaynaklar, aralarında çocukların da bulunduğu 44 kişinin tutuklandığını bildirdi.

Filistinli kaynaklar, İsrail yönetiminin, çok sayıda güvenlik görevlisini bölgeye sevk ettiğini ve güvenlik önlemlerini had safhaya çıkardığını aktardı.

İşgal güçleri, Mescidi Aksa’yı korumak için Şam Kapısı’nda toplanan ve tekbirlerle yerleşimcilerin kalplerine korku salan Filistinli direnişçileri dağıtmak ve seslerini bastırmak amacıyla ses bombaları ve toplumsal olaylara müdahale araçları kullandı.

Diğer taraftan onlarca Yahudi yerleşimcinin, Kudüs çevresindeki Filistinlilere ait evlere saldırdığı ve İsrail güçlerinin yerleşimcileri engellemediği bilakis koruma sağladığı ifade edildi.

Öte yandan Ramazan ayının ilk gününden bu yana işgal güçleriyle Yahudi yerleşimcilerin Mescidi Aksa’ya ve diğer İslami mekanlara yönelik saldırıları ve bundan kaynaklı gerginlikler sürüyor. Ayrıca işgal güçlerinin, Şam Kapısı başta olmak üzere Eski Şehir çevresindeki müdahaleleri de devam ediyor.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar