SUUDİ ARABİSTAN ESİR ALDIĞI HAMAS TEMSİLCİSİ EL HUDARİ'NİN AİLESİNE BASKI YAPIYOR

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi (Euro-Med), Suudi Arabistan güvenlik güçlerinin, esir Muhammed el-Hudari ile kendisi gibi tutuklu olan oğlu Hani'nin eşlerini gözaltına aldığını ve tutuklama süreci hakkında konuşmamaları konusunda uyardığını açıkladı. 

Görüntülenme: 1438 Tarih: 22 Nisan 2021 09:30
SUUDİ ARABİSTAN ESİR ALDIĞI HAMAS TEMSİLCİSİ EL HUDARİ'NİN AİLESİNE BASKI YAPIYOR

Konuya ilişkin açıklama yapan Euro-Med, Suudi Arabistan güvenlik güçlerinin, bu sabah Hamas yöneticisi Muhammed el-Hudari’nin (83) Cidde’deki evine baskın düzenlediğini, eşi Vicdan’ı (70) ve gelinini gözaltına alıp bir güvenlik merkezine götürdüğünü ardından el-Hudari hakkında konuşmayacaklarına dair imza aldıktan birkaç saat sonra serbest bıraktığını belirtti.

Merkezi Cenevre'de bulunan Euro-Med, güvenlik güçlerinin söz konusu baskında El-Hudari’nin eşini soruşturmaya tabi tuttuğunu, arama yaptığı evde fotoğraflar çekip telefonuna el koyduğunu ve ailenin geri kalanına ceza verip sınır dışı etme imasında bulunarak, Suudi yetkililerin, el-Hudari’nin serbest bırakılması amacıyla yapılan girişimlerden rahatsız olduklarını kendilerine iletti.
 
El-Hudari’nin evine yapılan baskını şiddetle kınayan Euro-Med, bu adımı, el-Hudari ailesini sindirmek ve susturmak için yeni bir girişim olarak değerlendirdi.

Ailenin, sessiz kalma ya da sert tedbirlere maruz kalma arasında tercih yapmak zorunda bırakılmasının ahlaksız ve yasa dışı bir davranış olduğunu söyleyen insan hakları örgütü, tüm ilgili tarafların el-Hudari ve ailesinin maruz kaldığı ihlalleri durdurmak için müdahale etmesi gerektiğini vurguladı.

Geçtiğimiz Mart ayında ailesi, Suudi Arabistan hapishanelerinde esir tutulan Dr. Muhammed el-Hudari’nin, sağlığının kötüye gittiğini ve insan hakları kuruluşlarının serbest bırakılmasına yönelik tüm çağrılarının yanıtsız bırakıldığını ifade etmişti.

Kardeşi Abdulmecid el-Hudari (70), ağabeyinin gözaltına alınmadan önce yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle ameliyat geçirdiğini ve tedavi görmesi gerektiğini belirtmişti.

Suudi Arabistan güvenlik güçleri, yıllardır Cidde'de yaşayan Hamas yöneticisi Muhammed el-Hudari'yi 4 Nisan 2019'da gözaltına almıştı.

Suudi Arabistan Devlet Güvenlik Soruşturma Dairesi'nin, gözaltı sonrası yaptığı açıklamada, "el-Hudari'nin küçük bir mesele dolayısıyla alıkonulduğunu ve kısa süre sonra evine gönderileceğini" bildirmesine rağmen hâlâ gözaltında tutuluyor.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar