SİYONİST İSRAİL İLE İŞBİRLİĞİ YAPMAK SUDAN'DA ARTIK SUÇ DEĞİL

Başkent Hartum’da ABD Büyükelçiliği'nin ev sahipliğinde düzenlenen resmî törenle normalleşme anlaşmalarını imzalayan Sudan’ın Egemenlik Konseyi ve Bakanlar Kurulu, yarım asırdan fazla süredir yürürlükte olan işgalci İsrail’i boykot yasasını iptal etti. 

Görüntülenme: 1045 Tarih: 21 Nisan 2021 03:00
SİYONİST İSRAİL İLE İŞBİRLİĞİ YAPMAK SUDAN'DA ARTIK SUÇ DEĞİL

Şahsi Twitter hesabından yaşanan son gelişmeler hakkında açıklamalarda bulunan Sudan Adalet Bakanı Nasruddin Abdulbari, Egemenlik Konseyi ve Bakanlar Kurulu'nun, düzenledikleri ortak toplantıda İsrail'i boykot yasasının iptalini öngören bir tasarıyı onayladığını bildirdi.

Geçtiğimiz aylarda İbranice yayın yapan İsrailli kaynaklar, Sudanlı yetkililerin, işgalci İsrail’le imzalanan normalleşme anlaşmalarını etkinleştirmek için çalışmalara başladığını ileri sürmüştü.

İsrail’in Mekan isimli kanalının, Sudan Adalet Bakanlığı’nın üst düzey bir yetkilisine dayandırdığı bilgilerde, Sudanlı makamların, İsrail ile ilişki kurulmasını suç olarak kabul eden yasanın lağvedilmesi için kollarını sıvadığına dikkat çekilmişti.

1958'den beri Sudan’da yürürlükte olan boykot yasası, İsrail’le veya İsrail'de ikamet edenlerle iş birliğini yasaklıyor. 

Söz konusu yasaya göre, İsrail’de faaliyet gösteren şirketler ile İsrail’le iltisaklı olan herhangi bir tarafla ticari ilişkiler tesis etmek ve aynı şekilde İsrail menşeli malları doğrudan veya transit olarak Sudan’a ithal etmek yasaktı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 23 Ekim 2020'de yaptığı açıklamada, Sudan'ın İsrail ile barış yapmak ve ilişkilerini normalleştirmek konusunda anlaşmaya vardığını duyurmuştu. Trump ayrıca, Sudan'ı "teröre destek veren ülkeler" listesinden çıkarma kararını imzaladığını bildirmişti.

Bunun üzerine Siyonist İsrail ile Sudan arasında varılan normalleşme anlaşması için resmi imza töreni, başkent Hartum’da ABD Büyükelçiliği'nin ev sahipliğinde yapılmıştı.

Törene, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Sudan Maliye Bakanı Hibe Muhammed Ali ve Sudan Adalet Bakanı Nasruddin Abdulbari katılmıştı.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar