HAMAS LİDERLERİNDEN USAME HAMDAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR YAPTI

Filistin İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) ileri gelenlerinden Usame Hamdan, mayıs ayında düzenlenecek seçimlere işgal altındaki Doğu Kudüs'ün de dahil edilmesi için tüm kapıları zorlayacaklarını vurgularken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yeni bir esir takası için gerekli bedeli ödemekten kaçındığını söyledi.  

Görüntülenme: 1705 Tarih: 17 Nisan 2021 04:26
HAMAS LİDERLERİNDEN USAME HAMDAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR YAPTI

Hamas hareketine bağlı El-Aksa televizyonuna özel açıklamalarda bulunan Hamdan, işgal rejiminin, yaklaşan Filistin seçimlerine müdahale etmek amacıyla dört koldan saldırdığını aktardı. 

İsrail’in, Filistin kurumlarının seçimlerle yeniden işlevsel hale geleceğinin farkında olduğuna ve bu yüzden seçimlerin icra edilmesinden rahatsız olduğuna dikkat çeken Hamas’ın önde gelen isimlerinden Hamdan, Filistin'de 22 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlere işgal altındaki Doğu Kudüs'teki Filistinlilerin katılımını sağlamak için her türlü adımı atmaya hazır olduklarını belirtti. 

Açıklamasında Hamdan, Filistin halkının, İsrail’in tutuklama, tehdit ve baskı politikalarına boyun eğmeyip vakti geldiğinde hiç tereddüt etmeden sandıklara gideceğini söyledi. 

Hamdan, “Filistin seçimleri Kudüssüz olmaz. Seçimlerin burada yapılması için savaşmalıyız. Kudüslülerin seçimlere katılması konusunda ısrarımızı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı. 

Diğer taraftan seçimlerin mutlaka Kudüs'te de yapılması gerektiğini vurgulayan Filistin İslâmî Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Birim üyesi İzzet er-Reşak şu açıklamayı yaptı:  

"2006’da olduğu gibi gerek oy kullanarak gerekse de aday olmak suretiyle Kudüs halkımızın da önümüzdeki seçimlere katılımı konusunda ısrar ediyor ve bu bağlamda daha önce yaptığımız çağrılarımızı yineliyoruz. Bu tutumumuz sabittir, pazarlık konusu olamaz. Filistin halkının verdiği mücadeleyi simgelemesi ve tarihi hakları temsil etmesi sebebiyle Kudüs’ün olmadığı bir seçim kabul edilemez. 

İşgal rejiminin, Kudüs halkımızın meşru hakkı olan seçimlere katılımını engellemesi durumunda tüm grup ve kesimleriyle Filistin halkımız, bunu bir ulusal savaş şeklinde telakki edecek ve işgal rejiminin, Filistin’in milli iradesine saygı göstermesi ve boyun eğmesi için tüm gücüyle bu savaşa girecektir.” 

Keza Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) çatısı altındaki gruplar, Kudüs olmaksızın seçimlerin yapılmasının kabul edilemez olduğunu ve İsrail vetosunu reddettiklerini vurguladı. 

Her türlü iç ve dış engellere rağmen seçim sürecinin sorunsuz şekilde tamamlanması gerektiğini aktaran FKÖ grupları, Filistin seçimlerinin, işgal altındaki Kudüs ve Batı Şeria ile beraber abluka altındaki Gazze Şeridi'nde de yürütülmesinin hayati önem taşıdığına dikkat çekti. 

Bu bağlamda Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki de geçen hafta Orta Doğu Dörtlüsü'ne (BM, ABD, AB ve Rusya) resmi bir yazı göndererek, Kudüs'teki seçim sürecine engel olmaması için İsrail'e müdahale talebinde bulunmuştu.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar