HAMAS'TAN KRİTİK ÇAĞRI

Hamas Sözcüsü Abdullatif el-Kanu, Filistin halkını, işgal güçleri ile Yahudi yerleşimcilerin saldırılarına karşı Mescidi Aksa başta olmak üzere İslami mekanların kutsiyetini muhafaza etmeye davet etti.  

Görüntülenme: 1165 Tarih: 16 Nisan 2021 01:14
HAMAS'TAN KRİTİK ÇAĞRI

Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) Sözcüsü el-Kanu, İsrail’in Mescidi Aksa’ya ve Kudüslülere dönük artan saldırı ve hak ihlallerine sert tepki gösterdi.

Filistin halkına seslenen Hamaslı yönetici el-Kanu, Mescidi Aksa’yı ziyaret etme, burada bulunmaya özen gösterme ve Allah yolunda ribatta bulunma çağrısında bulundu.

El-Kanu, “Ramazan ayının başlamasıyla birlikte işgal güçlerinin, Mescidi Aksa'ya ve burada ibadet edenlere karşı ırkçı saldırılarını artırması, yeni bir statüyü dayatmanın yanı sıra Aksa ve burada yer alan dini şiarları hedef alan Siyonist planları uygulamaya yönelik çaresiz bir girişimdir.” ifadelerini kullandı.

Açıklamada, işgal güçlerinin, Ramazan ayının ilk günlerinde Mescidi Aksa’ya baskın yaparak namaz kılan veya itikafa giren onlarca Filistinliyi tutuklaması, Kudüslülerin Aksa’ya girişini engellemek amacıyla Aksa’nın girişlerine yeni demir bariyerler yerleştirmesi ve hoparlörlerin kablosunu kesip ezanları susturmasının Filistin halkına karşı saldırganlık politikalarının devam ettiği anlamına geldiği kaydedildi.

Hamaslı lider el-Kanu, bu tür eylemlerin, Filistinlilerin ibadet haklarının ihlal edildiğini açıkça ortaya koyduğunu vurguladı.

İşgal Güçleri Mescidi Aksa’nın Ezanlarını Susturmaya Çalışıyor 

İşgal güçlerinin koruması altındaki çok sayıda fanatik Yahudi yerleşimci, Ramazan-ı Şerif ayının ilk günü, Mescidi Aksa'nın avlusuna girerek Müslümanların iftarını açmasını engellemişti.

Öte yandan Filistinlilere yönelik hadsiz ve hudutsuz suç işleyen işgal güçleri, bu sefer de Mescidi Aksa’nın kuzeybatısındaki El-Esbat (Aslanlı) Kapısı’nın yakınlarında oruçlu Kudüslüler için tahsis edilen iftar yemeklerine el koydu.

Kaynaklar, İsrail askerlerinin iftar için hazırlanan yemeklere el koymasına tepki gösteren Filistinlilere müdahale ettiğini ve birkaç kişiyi darp ettiğini aktardı.

Bununla da yetinmeyen İsrail polisi, Ramazan ayının ilk gününde ilk iftarın yaklaşmasıyla beraber Mescidi Aksa'daki hoparlörün kablosunu kesip akşam ezanının okunmasını engelledi.

Mescidi Aksa’da Neler Dönüyor

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescidi Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor.

Siyonist yerleşimciler, işgal polisinin koruması altında sürekli olarak Mescidi Aksa'ya yönelik baskınlar düzenliyor. Ayrıca Mescidi Aksa'da yaşananlar, Kudüs kentini Yahudileştirme çalışmalarının küçük bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Diğer taraftan işgal rejiminin Mescidi Aksa'nın altında ve çevresinde gerçekleştirdiği kazı çalışmaları hızla sürerken, Kıble Mescidi ve Kubbetu’s-Sahra'ya yönelik saldırılar da her geçen gün artıyor. Mescidi Aksa'nın işgalini engellemek için 'ribat” tutan Filistinlilere ise işgalciler müdahale ediyor.

Siyonist işgalciler, Mescidi Aksa’yı boşaltmak ve işgal edip Yahudileştirmek için Kudüslüleri, Aksa’dan uzaklaştırma, alıkoyma, para cezası verme, baskı ve saldırı uygulamalarıyla hedef alıyor. 

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar