SİYONİST İSRAİL'DE SİYASİ KRİZ HAD SAFHADA (ANALİZ)

Hala siyasi bir çıkmaz ile karşı karşıya kalan Siyonist Rejim İsrail, İran İslam Cumhuriyeti'ne yönelik sabotajlarını da sürdürmektedir. Siyonist Rejim İsrail son iki yılda 4 kez parlamento seçimleri düzenlemiştir. Bunların sonuncusu ise Mart ayında düzenlenmiştir. Bu dört seçimin nedeni her seçimden sonra hiçbir siyasi hareketin parlamentonun salt çoğunluğu sayılan 61 sandalyeyi kazanamaması ve kabineyi kuramaması idi. 

Görüntülenme: 1229 Tarih: 13 Nisan 2021 19:08
SİYONİST İSRAİL'DE SİYASİ KRİZ HAD SAFHADA (ANALİZ)

İlk iki seçimin ardından İsrail kabinesi kurulamamıştı.  Üçüncü seçimin ardından ise  muhalifler ve Netanyahu arasında yani Benny Gantz ve Binyamin Netanyahu arasında koalisyon hükümeti kuruldu. Ancak 6 ay kadar kısa bir süre iktidarda kalabildi.  Şimdi de Netanyahu tekrar kabineyi kurmakla görevlendirilmiştir. Ancak  parlamentoda 61 temsilcinin onayını almak pek zor görünüyor. Böylece bir başka siyasetçinin kabineyi kurmaya aday olması veya parlamentonun tekrar feshedilmesi imkanı da vardır. 

Böyle bir ortamda,  Binyamin Netanyahu bir kez daha dikkatleri dağıtmaya ve dikkatleri işgal altındaki toprakların dışına dağıtmaya çalışmaktadır.  Netanyahu,  son dört seçimlerde de partisinin kazanması için  hep dış siyasete odaklanmıştı. Dördüncü parlamento seçimlerinde ise   Yüzyılın Anlaşmasına odaklanarak bu hususu seçim kampanyalarının odağına yerleştirip seçimleri tekrar partisine kazandırdı.  Tabii ki Netanyahu sırf dış siyasetteki kazanımlarına odaklanmıyor bir yandan da  olumsuz yanlardan da yararlanmaya  çalışıyor.  Özellikle de  İranofobi ve Direniş eksenine karşı korku yaymaya odaklanıyor. 

 Bu çerçevede, Siyonist Rejim İsrail  Mart ve Eylül 2019 seçimlerinden önce, bir kaç sefer Suriye, Lübnan Hizbullah'ı ve Irak Haşdi Şabi'sine karşı saldırılar düzenledi.  Şimdi de  Netanyahu kabineyi kurmakta zor günler yaşadığı sırada  İran içinde  sabotaj girişimlerine odaklanmıştır. İran'ın Natanz nükleer tesislerinde yaşanan son olay bu çerçevede değerlendirilmelidir.  İsrail'in resmi kanallarından Kan kanalı  Natanz nükleer tesislerinde baş gösteren  olayın   İsrail'in çalışmaları sonucu olduğunu ve bu rejimin İran'a karşı yeni siber saldırısı ürünü olduğunu bildirdi. 

Netanyahu bu girişim ile bir yandan , kamuoyunun dikkatini  geçici de olsa kabine kurma konusunda karşılaştığı siyasi çıkmazdan uzaklaştırmak , diğer yandan İran ile Viyana'da 4 + 1 tarafları arasında devam eden müzakerelerde etki yaratmaya çalışıyor. Bu bağlamda, Siyonist rejimin Kanal 13 analisti, Natanz nükleer tesislerindeki son terör  ve sabotaj olayının ardından bir tweet atarak, bu gelişmenin müzakerelerle ilgili olduğunu  ABD'nin de bundan memnun olduğunu belirtip şöyle yazdı: "Natanz'da  zenginleştirme kapasitesi olmadan, önümüzdeki aylarda İran müzakerelerdeki önemli bir aracını  kaybedecek. Ulusal istihbarat ve güvenlik kaynaklarına göre, ABD tesise yapılan hamleden duyduğu memnuniyeti de dile getirmiştir."

Şimdi Siyonist Rejim elebaşısı Binyamin Netanyahu İran'daki bu  sabotaj girişimini bir başarı olarak addetmiş ve Natanz sabotaj olayına tepki olarak, Siyonist rejimin en büyük görevinin ekseninde İran'la yüzleşmenin olduğunu vurguladı. Bu doğrultuda Siyonist Rejim İsrail, şu anda BERCAM nükleer anlaşmasına dönme baskısı altında olan ABD'nin desteğine koşmaktadır. Natanz tesislerine yönelik sabotaj olayı, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in işgal altındaki bölgelere ilk ziyareti ile aynı zamana denk gelmesi de ilgi çekici bir noktadır.  Austin, saldırı gününde işgal altındaki bölgelere gitti. Jerusalem Post haber sitesi, Pentagon bakanının ziyaretinin odak noktasını "her iki tarafın, özellikle de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun İran konusundaki endişeleri" olarak nitelendirdi.

Parstoday

Yorumlar