GASIP İSRAİL'İN GAZZELİ BALIKÇILARA YÖNELİK ZULMÜ ARTARAK DEVAM EDİYOR

Filistinli bir insan hakları merkezi, İsrail işgal ordusunun, geçtiğimiz mart ayında Gazze Şeridi'nde Filistinli balıkçılara karşı işlediği 20 ihlali belgeledi. 

Görüntülenme: 1663 Tarih: 12 Nisan 2021 00:14
GASIP İSRAİL'İN GAZZELİ BALIKÇILARA YÖNELİK ZULMÜ ARTARAK DEVAM EDİYOR

İşgalci İsrail, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde ticari kapıları kapatarak ablukayı daha çok ağırlaştırmanın yanı sıra Filistinli balıkçıların, kendisinin koyduğu çok kısıtlı mesafeyi aşarak avlanmalarına izin vermiyor. Ayrıca İsrail güçleri, Gazze Şeridi yakınında savaş tatbikatları yapıyor. 

Gazze'deki Tarımsal Çalışma Komiteleri Birliği'ne bağlı Balıkçılar Komitesi, yayınladığı bir raporla işgal güçlerinin savunmasız Filistinli balıkçılara karşı işlediği hak ihlallerine ışık tuttu.

Komite tarafından yayınlanan raporda, işgal güçlerinin, balıkçıları fiziksel şiddete tabi tutan ve maddi zararlara uğratan çeşitli yöntemler ve silahlar kullandığına, denize açılmalarını engellediğine ve tek geçim kaynakları olan balık avlamayı güçleştirerek acılarını artırdığına dikkat çekildi.

Mart ayının diğer aylardan farklı olduğuna ve işgal güçlerinin bu ayda modern ölümcül savaş silahları kullandığına işaret edilen raporda, Filistinli bir aileye ait balıkçı teknesinin İsrail'e ait İHA ile vurulması sonucu 3 Filistinli balıkçının hayatını kaybettiği belirtildi.

Denizde yakaladıkları balıklarıyla ailelerinin geçimini sağlamak üzere eve doğru hareket ettikleri sırada işgal güçlerinin vahşi saldırısıyla şehit düşen Filistinli balıkçıların, aynı aileden olduğu ve isimlerinin Yahya Mustafa el-Lehham, Hamdi Hicazi el-Lehham ve Zekeriyya Hicazi el-Lehham olduğu bildirildi.

Raporda, abluka altındaki Gazze Şeridi’nin güneyinde yer alan Han Yunus açıklarında üç balıkçının şehit edilmesinden İsrail güçlerinin sorumlu olduğu ve işgal güçlerinin işlediği bu suçlar nedeniyle uluslararası mahkemelerde sorgulanması gerektiği kaydedildi.

Ayrıca balıkçılara yönelik hak ihlalleriyle İsrail makamlarının, abluka altındaki Gazze'de sosyal hayatı, istikrarı ve ekonomik düzeni sistematik bir şekilde çökertmeye çalıştığı bildirildi.

Raporda İsrail güçlerinin balıkçıları denizde takip, ateş açma, gözaltına alma, avlanmalarına engel olma, ekipman ve teknelere el koyma yoluyla taciz ettiği, bu olayların bazılarının da ölüm ya da yaralanmayla sonuçlandığı kaydedildi.

1993 yılında imzalanan Oslo Anlaşması'na göre Filistinliler, herhangi bir İsrail müdahalesine maruz kalmadan Gazze Şeridi'nden 20 mil açığa kadar serbest hareket etme hakkına sahip, ancak Siyonist İsrail, Filistinli balıkçıların bu hakkına engel oluyor.

İsrail rejimi, Filistinli direniş gruplarıyla yaşanan gerilimleri gerekçe göstererek Gazze Şeridi'ndeki balıkçıların avlanma mesafesini sık sık düşürüyor.

İsrail, 2 milyondan fazla Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ni 2006'dan bu yana kara, deniz ve havadan abluka altında tutuyor.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar