HAMAS'TAN UCM'NİN KARARINA DESTEK

Hamas’ın önde gelen isimlerinden Kasım, UCM’nin yürüttüğü soruşturmanın, uluslararası kurumların kararlarını uygulama, adaleti sağlama ve suçluları cezalandırma sınavı olduğunun altını çizdi. 

Görüntülenme: 1201 Tarih: 10 Nisan 2021 23:12
HAMAS'TAN UCM'NİN KARARINA DESTEK

Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas), Siyonist İsrail rejiminin, işgal altındaki Filistin topraklarında işlenen savaş suçlarına yönelik soruşturma kararıyla ilgili UCM ile iş birliği yapmayı reddetmesini, uluslararası kurumlar ve kararları karşısında İsrail’in takındığı kavgacı zihniyetinin yansıması olarak değerlendirdi.

Konu hakkında yaptığı açıklamada Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, İsrail yönetiminin, kendisini yasaların üstünde gördüğünü, hesap vermeyen ülke olarak tanımladığını ve bu mantıklarla hareket ettiğini vurguladı.

Açıklamasında Hamas’ın önde gelen isimlerinden Kasım, UCM’nin yürüttüğü soruşturmanın, uluslararası kurumların kararlarını uygulama, adaleti sağlama ve suçluları cezalandırma sınavı olduğunun altını çizdi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Savunma Bakanı Benny Gantz, Başsavcı Avichai Mandelblit ve güvenlik teşkilatındaki üst düzey yetkililerle 8 Nisan'da gerçekleştirdiği toplantıda, UCM Savcısı Fatou Bensouda'ya İsrail'e karşı soruşturma açma yetkisi olmadığının ve İsrail'in bu bağlamda UCM ile iş birliği yapmayı reddedeceğinin iletilmesine karar verilmişti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Fatou Bensouda, Siyonist İsrail’in 1967’de işgal ettiği Filistin topraklarında savaş suçu işlemesi ile ilgili resmi soruşturmanın başladığını duyurmuştu.

Konuya ilişkin yaptığı açıklamada Bensouda, söz konusu soruşturmanın, 13 Haziran 2014 tarihinden itibaren Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te işlendiği varsayılan ve mahkemenin yargı yetkisine giren suçları kapsayacağını vurgulamıştı.

Geçtiğimiz aylarda UCM, Siyonist İsrail’in 1967’de işgal ettiği Filistin topraklarında işlediği savaş suçlarını soruşturma yetkisine sahip olduğuna dair karar vermişti.

Buna göre, abluka altındaki Gazze Şeridi, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs, soruşturmaya dâhil edilen Filistin toprakları içerisinde yer alıyor. Bu kararla birlikte UCM savcılarının işgalci İsrail'in askeri operasyonlarına yönelik savaş suçu soruşturması açabilmelerinin önü açılmış oldu.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar