FİLİSTİN'DE SEÇİME GİRECEK MİLLETVEKİLİ ADAYLARI NETLEŞTİ

Filistin Merkez Seçim Kurulu, 22 Mayıs'ta yapılacak milletvekili seçimlerinde yarışacak 36 aday listesini açıkladı. İletilen tüm aday listelerinin kabul edildiğini aktaran kurul, listelere veya listedeki siyasi adaylara itiraz kapısının da açık olduğunu belirtti. 

Görüntülenme: 1475 Tarih: 06 Nisan 2021 21:35
FİLİSTİN'DE SEÇİME GİRECEK MİLLETVEKİLİ ADAYLARI NETLEŞTİ

Merkez Seçim Kurulu tarafından konuya ilişkin yapılan yazı açıklamada, bugün (6 Nisan Salı) sabahtan itibaren gelecek perşembe akşamına kadar söz konusu listelere ve adaylarla ilgili ayrıntılara komitenin resmî web sitesi (www.elections.ps) üzerinden erişilebileceği ve tüm şehirlerde bulunan Komite ofislerinden de edinilebileceği belirtildi.

Açıklamada, adaylık için başvuruda bulunan 36 listenin tamamının kabul edildiği, yedisinin parti listesi ve geriye kalan 29’unun bağımsız listeler olduğuna dikkat çekildi.

36 listedeki toplam aday sayısının 1989 olduğunu aktaran Merkez Seçim Kurulu, adaylardan 405 kişinin kadın olduğunu ve bu sayının toplam aday sayısının %29'unu oluşturduğunu ifade etti.

Komite, 28-40 yaş grubundan adayların toplam aday sayısının %38,5'ini, 41-50 yaş grubunun %22,2'sini, 50 yaş üstü adayların ise toplam aday sayısının %39,3'ünü oluşturduğunu açıkladı.

Öte yandan açıklamada, her seçmenin, listenin veya adayın, adaylık koşullarını ihlal ettiğini ileri sürdüğü herhangi bir listeye veya adaya yönelik itiraz etme veya şikâyette bulunma hakkına sahip olduğuna işaret edildi.

Kurul, kendisine ulaşan itiraz ve şikayetleri en geç üç gün içinde inceleyip karara bağlayacağını ve kararını da yazılı olarak hem itiraz eden hem de itiraz edilen tarafa bildireceğini vurguladı.

Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas), 15 yıl gibi uzun bir aradan sonra 22 Mayıs'ta yapılacak milletvekili seçimlerine katılmak üzere "Buluşma yerimiz Kudüs'tür" başlıklı aday listesini, Merkez Seçim Kurulu'na teslim ettiğini bildirmişti. Filistin'deki iki önemli oluşum olan Fetih ve Hamas hareketleri iki ayrı liste ile seçimlere katılıyor.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, 15 Ocak tarihinde 15 yıl aradan sonra İsrail işgali ve ablukası altındaki Filistin topraklarında seçim yapılmasını öngören kararnameyi imzalamıştı. Kararnamede, 22 Mayıs'ta milletvekili, 31 Temmuz'da devlet başkanlığı ve 31 Ağustos'ta da Filistin Ulusal Konseyi seçimlerinin yapılması öngörülmüştü.

Filistin Anayasası, her 4 yılda bir genel seçimlerin yapılmasını öngörürken İsrail işgali ve ablukası altındaki ülkede 2006'dan bu yana devam eden parçalanmışlık nedeniyle yıllardır genel seçime gidilemedi.

  Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar