İMAM HAMENEİ'DEN NÜKLEER ANLAŞMA KONUSUNDA YENİ AÇIKLAMA

İslam İnkılabı Lideri İmam Hamanei, yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilen Nevruz Bayramı münasebetiyle bugün canlı yayında bir konuşma yaptı. 

Görüntülenme: 1393 Tarih: 22 Mart 2021 16:34
İMAM HAMENEİ'DEN NÜKLEER ANLAŞMA KONUSUNDA YENİ AÇIKLAMA

İmam Hamanei'nin konuşmasından satır başları şöyle:

- Bu yılın da sloganı aynı üretim sloganıdır; ancak bu üretim gerekli desteklerin sağlanması ve engellerin kaldırılmasıyla yapılabilir.

- Ülkede üretim faaliyetleri devam etmeli ve üretimin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Aşırı ithalat, mal kaçakçılığı ve bankaların üretim sistemini aksatma süreci ortadan kaldırılmalıdır. Üretime önemli bir katkı, insanların satın alma gücünün arttırılmasıdır.

- Yeni yılda üretimde atılım ciddi bir şekilde takip edilirse, ekonomide kesinlikle bir değişiklik olacaktır.

- Ekonomide gelişme olursa artık yaptırımlar anlamsız olur. ABD’nin ekonomik kuşatması ve yaptırımları hükümetlerin bir millete dayatabileceği en büyük cinayetlerden biridir. Bir millete yaptırım uygulayarak gıda ve ilaç ithalatını önlemek cinayettir; Elbette biz sorunların üstesinden gelebiliriz, ancak bazı hükümetler bunu yapamazlar.

- Yaptırımların ülkemize bazı faydaları da oldu. O da tehditlerin fırsata çevrilmesidir. Gençlerimiz bugün yurtdışından tamamen bağımsız ve aynı zamanda daha kaliteli ürünler üretiyorlar.

- Koronavirüs salgının yayıldığında yeteri kadar maske veya dezenfektanımız yoktu. Ancak içeride bunları ürettik ve kendi kendimize yeterli hale geldik. Bugün aşı üretimi ülke için bir onurdur ve yabancı uluslar İran milletini takdir ediyor.

- Yaptırımlarla başa çıkmak için iki yolumuz var. Bunlardan birisi yaptırım uygulayan tarafa giderek yaptırımları kaldırmasını istemektir. Bu durumda karşı taraf da birkaç emperyalist isteklerde bulunacaktır ki bu yol aşağılanmaktan başka bir şey değil. Diğer yol da içeride gücümüzü harekete geçirmek ve yaptırım uygulanan malları ülke içinde üretmektir. Bu durumda karşı taraf yaptırımları kaldırmak zorunda kalır.

- ABD’nin azami baskı politikası başarısız kaldı. Önceki aptal, İran’ı zayıflatarak müzakere masasına oturtmak ve küstah taleplerini dayatabilmek için azami baskı politikasını tasarlamıştı. Halbuki hem kendisi hem de ülkesi rezil oldu ve İran güçlü bir şekilde ayakta duruyor. Yeni ABD hükümeti de azami baskı politikası izlemesi durumunda başarısız olacağını bilmelidir.

- İmam Hamanei “Obama zamanında Amerika’ya güvendik ve taahhütlerimizi yerine getirdik. Ama onlar bunu yapmadılar. Amerikalılar kağıt üstünde yaptırımların kaldırılacağını söylediler ancak uygulamada yaptırımları kaldırmadılar” dedi.

- “Onların verdiği sözlerin bizim için itibarı yok” diyen İmam Hamanei, şunları kaydetti:  “Kağıt üstünde yaptırımların kaldırıldığını söylediler ama bizimle sözleşme imzalamak isteyen her şirkete bunun tehlikeli ve riskli olduğunu anlattılar. Yatırımcıları korkutup kaçırdılar.”

 

 - “Bizim sabrımız çok ve hiç acelemiz yok” diyen İmam Hamanei, İranlı yetkililere de “Yaptırımların yerinde kalacağını varsaymalı ve ülke ekonomisini buna göre planlamalısınız” diye seslendi.

- ABD tüm yaptırımları kaldırmalıdır. Sonra biz bunu doğrulayacağız. Yaptırımlar kelimenin tam anlamıyla kaldırılırsa biz de yükümlüklerimize geri döneceğiz.

 

- ABD’liler bize karşı yanlış yaptılar ve bölgedeki tüm meselelere karşı da hata yapmaktadırlar. Siyonist Rejimi ve Suudi yönetimini desteklemek, Suriye’de bulunmak ve Yemen halkına saldırmak kesinlikle bir hatadır.

Nükleer anlaşmada öne çıkan yeni şartlara göre değişiklik yapılması, güncellenmesi gerektiğini dile getirmekteler. Biz de aynı görüşteyiz, şartlar 2015 yılına göre değişmiştir. Ama şartlar İran lehine değişmiştir, İran 2015 yılından bu yana daha bir güçlenmiştir, öyleyse anlaşmada İran lehine değişiklik yapılması gerekir.

Rasthaber

Yorumlar