HALİL EL HAYYE'DEN KAHİRE GÖRÜŞMELERİYLE İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Filistin İslami Direniş Hareketi’nin (Hamas) Gazze Şeridi liderlerinden Halil el-Hayye, istihbarat servisinin himayesinde Kahire'de bir araya gelen Filistinli grupların, yakın zamanda yapılacak seçimlerde Adalet Bakanlığı'nın yasal referans olması konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdu. 

Görüntülenme: 1364 Tarih: 17 Mart 2021 04:57
HALİL EL HAYYE'DEN KAHİRE GÖRÜŞMELERİYLE İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Hamas hareketine bağlı El-Aksa televizyonuna Kahire ulusal uzlaşı görüşmeleri hakkında açıklamalarda bulunan el-Hayye, görüşmelerin ilk gününe atıfta bulunarak, “Bugünkü tartışmamızla, seçim sürecini yasal olarak güçlendireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Hamas’ın önde gelen isimlerinden el-Hayye, Kahire diyaloğu kapsamında, yakın takibi gerektiren veya seçim komitesinin oluşturulmasını vazgeçilmez kılan meselelerin yanı sıra ulusal uzlaşı gibi başlıca konuların müzakere edileceğini ifade etti.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın imzaladığı, 22 Mayıs'ta milletvekili, 31 Temmuz'da devlet başkanlığı ve 31 Ağustos'ta Filistin Ulusal Konseyi seçimlerinin yapılmasını öngören kararnameye işaret eden el-Hayye, Filistin seçimlerinin söz konusu kararnamede belirtildiği şekilde sırasıyla yapılması gerektiğinin altını çizdi.

El-Hayye, Hamas hareketinin, seçimlere tüm Filistinli grupların temsil edildiği tek listeyle girmeyi yeğlediğini ancak buna rağmen bütün seçeneklere açık olduğunu belirterek, “Seçimlere gidiyoruz bu yüzden çok heyecanlıyız, sonuçları ne olursa olsun kabulümüzdür.” ifadelerini kullandı.

Uzun bir aradan sonra icra edilecek Filistin seçimlerinin yürütme mekanizması ile Ulusal Konsey'in oluşturulması gibi önemli konuların ele alınacağı ikinci Kahire ulusal uzlaşı görüşmeleri dün itibariyle başladı. 

İkinci ulusal uzlaşı görüşmelerinde, Filistinli grupları seçimle ilgili yaşanan sıcak gelişmeler hakkında bilgilendirme, seçimi ilgilendiren yasal ve teknik icraatlar gibi önemli meseleler masaya yatırılacak. 

Ayrıca Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen ulusal diyalog görüşmelerinde grupların, seçim sürecinin herhangi bir engele takılmadan başarıyla tamamlanmasını teminat altına alma konusunda şeref misakı imzaladığı bildirildi.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar