HAMAS'TAN KOSOVA YÖNETİMİNE KINAMA

Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas), Kosova Dışişleri ve Diaspora Bakanlığı’nın, işgal altındaki İslam beldesi Kudüs’te büyükelçilik açtığını duyurmasını şiddetle kınadı. 

Görüntülenme: 1436 Tarih: 15 Mart 2021 15:15
HAMAS'TAN KOSOVA YÖNETİMİNE KINAMA

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, konu hakkında yaptığı yazılı açıklamada, “Kudüs'te Kosova büyükelçiliği açılışının duyurulması, tüm uluslararası kararların ve insani sözleşmelerin apaçık ihlalidir." dedi. 

Son zamanlarda Ortadoğu politikalarını belirlemede İsrail’le kol kola gezen Körfez ülkelerine atıfta bulunan Hamas’ın önde gelen isimlerinden Kasım, bazı Arap ülkelerinin, işgal rejimiyle normalleşme anlaşmaları imzalamasının, Müslüman nüfusunun yoğunlukta olduğu Kosova’nın Kudüs’te büyükelçilik açmasında etkili olduğuna dikkat çekti.

Kasım, kadim Kudüs şehrinin ilelebet bir Filistin kenti olarak kalmaya devam edeceğine vurgu yaparak, işgalci İsrail’in tüm girişimlerinin tarihi gerçekleri değiştiremeyeceğinin altını çizdi.

Geçtiğimiz eylül ayında Siyonist İsrail’le normalleşme anlaşmalarını imzalayan Kosova’nın Dışişleri Bakanlığı, dün (14 Mart Pazar) işgal altındaki Kudüs kentindeki büyükelçiliğinin resmen açıldığını ve faaliyetlerine başladığını duyurdu.

Kudüs’te büyükelçilik açılmasıyla işgal devletiyle ikili ilişkilerin geliştirilmesinin hedeflendiğine dikkat çekilen açıklamada, bu adımın, Kosova'nın uluslararası arenadaki konumunu güçlendireceği vurgulandı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın ev sahipliğinde Eylül 2020'de Beyaz Saray'da, Kosova Dışişleri ve Diaspora Bakanı Meliza Haradinaj-Stublla ile İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Ashkenazi'nin katılımıyla düzenlenen resmî törende iki ülke arasında normalleşme anlaşmalarına imzalar atılmıştı.

Tören sırasında yaptığı konuşmada İsrailli bakan Ashkenazi, İsrail ile Kosova arasında varılan anlaşmaları imzalayarak yeni tarih yazdıklarını ve anlaşma için yaptığı arabuluculuktan dolayı ABD'ye teşekkür ettiklerini vurgulamıştı.

Siyonist bakan Ashkenazi ayrıca, Kosova'nın Kudüs'te büyükelçilik açmak için yaptığı başvuruyu onayladığını da sözlerine eklemişti.

ABD Başkanı Trump, 2017 yılında, İsrail’in başkenti olarak Kudüs’ü tanıdığını açıklamış ve ABD elçiliği Mayıs 2018'de Tel Aviv'den Kudüs’e taşınmıştı. Ardından BAE ve Bahreyn başta olmak üzere bazı ülkeler işgalci İsrail’le normalleşme yoluna giderek İslam âlemi ile Filistin davasını sırtından bıçaklamayı yeğledi.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar