HAMAS'IN TAHRAN TEMSİLCİSİ HALİD KADDUMİ'DEN İSLAM DÜNYASINA ÇOK ÖNEMLİ TEKLİFLER

Hamas'ın Tahran temsilcisi Halid Kaddumi şöyle konuştu: 'İran İslam Cumhuriyeti, geçmişten günümüze Filistin halkının destekleyicisi olmuş ve hiç bir yardımı da esirgememiştir.' 

Görüntülenme: 1698 Tarih: 11 Mart 2021 18:01
HAMAS'IN TAHRAN TEMSİLCİSİ HALİD KADDUMİ'DEN İSLAM DÜNYASINA ÇOK ÖNEMLİ TEKLİFLER

Tasnim'in haberine göre, Hamas temsilcisi Halid Kaddumi, İslam Mezheplerini Yakınlaştırma Kurultayı'nın Tahran'da düzenlediği 'Vahdet Diplomasisinin Stratejik Uygulaması' sempozyumunda yaptığı konuşmada şunları söyledi: 'İslami toplumlarda gücün geliştirilmesi ideali, iki temel unsurdan neşet bulmaktadır; birincisi, İslam dini gelişen, ilerleyen, içtihat ve kıyasa dayanan bir dindir, diri, yaşayan ve faal bir din. İkincisi ise hakikatleri inceleme, işleme ve bunlara dayalı olarak ilerleme gücüdür. 

Ümmetin mevcut durumdan kurtulabilmesi için geçmişle avunmak, ümitsizliğe düşmek ve çabalamamak yerine, harekete geçmemiz ve azimli olmamız gerekir. 

Filistin'in özgürlüğüne kavuşması kesindir ve bu ilahi bir vaattir. Ancak bunun gerçekleşme koşulu ise kişisel güç ve değişime sahip olmakta gizlidir. Filistin Direnişi, Allahu Teala’nın lütfü ve yardımıyla Filistinli gençleri silah hazırlama ve depolama konusunda yetiştirmeyi başarmıştır. Böylelikle her zaman ileri doğru gitmiş ve belirlenen hedeften de sapılmamıştır. 

Filistin Direnişi, bugün kapsayıcı bir savaşta, müstekbir güçlerin karşısına dikilmiştir ve dost düşman bunu hesaba katmaktadır. Ümmet ise Filistin'in özgürlük savaşında onun arkasında durmuştur. 

Ümmet arasındaki bütünlük ve dayanışma, istikbar güçleri karşısında Filistin direnişi için bu zorlu ve karmaşık yolda gerçek bir motive unsuru olmuştur. Eğer ümmet ortak düşmana, yani Siyonist düşmana karşı ittifak oluşturursa, hiç şüphesiz eski parlak günler tekrar geri dönecektir.

İran İslam Cumhuriyeti, geçmişten günümüze, Filistin halkının destekleyecisi olmuş ve hiç bir yardımı da esirgememiştir.'

Kaddumi konuşmasında, İran'ın Ayetullah Humeyni'den (ra) bu yana ve kendisinden sonra İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamanei döneminde Filistin davasına çok yönlü destek verdiğini belirterek, 'Diplomasi Şeyhi' olarak tanınan Hüseyin Şeyhu'l İslam ve General Kasım Süleymani gibi dava adamlarının Filistin ülküsüne yardımlarını zikretti. 

Kaddumi ayrıca şunları ifade etti: "İran, her zaman mezhebi taassupları ve ihtilafları bir kenara bırakmaya çalışmış ve İslam ve Arap ümmetinin birliği yolunda çabalamıştır. İslam Mezheplerini Yakınlaştırma Kurultayı da bu alanda etkin rol oynamıştır." 

Kaddumi, tüm ümmetin özellikle de alimlerin Dünya Kudüs Haftası programları ve faaliyetlerine katılması, Müslüman halkların Filistin'i desteklemeye teşvik edilmesi ve ortak düşmana yani Siyonist düşmana karşı mücadele edilmesi çağrısında da bulundu.

Kaddumi, konuşmasını şu tavsiyelerle bitirdi:

1- Ümmet arasında pratik projelerin yürütülebilmesi için siyasi, diplomatik, toplumsal, dini ve ekonomik alanlarda işlev gören bölgesel güvenilir ağların kurulması.

2- Alimlerin konumu ve rolüne gerekli önemin verilmesi, zira bu, ümmetin iş birliği ve gelişimi için temel rol oynayabilir. Bazı bölge ülkelerinin Siyonist düşman ile ilişkileri normalleştirme kararının incelenmesi ve bu uğursuz kararın önüne geçilmesi için çaba gösterilmesi.

3- Ümmetin gençlerinin gücüne önem verilmesi, farklı alanlardaki bilimsel projelerinin desteklenmesi, müstekbirlerle mücadele için gerekli gücün hazırlanması ve ümmet gençlerinin değerli proje ve planlarının desteklenmesi için fon oluşturulması. 

4- Ümmet arasında oluşturulan durağanlığın ortadan kalkması için kültürel farklı projelerin icrası, ümmet arası diyaloğun sağlanması, özellikle de mevcut koşullarda, maddi ve mekansal kısıtlamalar olmaksızın, ümmet vahdeti bağlamında stratejik ve önemli konferanslar düzenlenebilir.'

kudusgunu.com

Yorumlar