GASIP İSRAİL TRUMP DÖNEMİNDE SİYONİST YERLEŞKE SAYISINI ARTTIRDI

İsrail merkezli The Jerusalem Post gazetesinin yayınladığı rapora göre, Donald Trump'ın ABD başkanlığı döneminde, işgal altındaki Batı Şeria'da özellikle de C bölgesinde Yahudiler için inşa edilen yerleşim birimi sayısında ciddi artış gözlemlendi. 

Görüntülenme: 1228 Tarih: 10 Mart 2021 18:01
GASIP İSRAİL TRUMP DÖNEMİNDE SİYONİST YERLEŞKE SAYISINI ARTTIRDI

Gazetede yer alan İsrail sivil toplum kuruluşlarının yayınladığı rapora göre, aşırı sağcı siyasi partilerin hüküm sürdüğü İsrail rejimi, Trump'ın Beyaz Saray'da geçirdiği dört yıllık zaman zarfında 41 yerleşim merkezi kurarak Batı Şeria'daki C Bölgesi üzerindeki hakimiyetini sağlamlaştırdı.

Filistin yönetimi ile işgal rejimi arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" çerçevesinde işgal altındaki Batı Şeria A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı. Yüzde 18'i kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, güvenliği ise İsrail'e devredilirken, yüzde 61'ini kapsayan "C bölgesi"nin idare ve güvenliği İsrail'e bırakılmıştı.

Sivil toplum kuruluşları, Yahudi yerleşimcilerin, yukarıda belirtilen bölgelere kaçak karavanlar yerleştirdiklerini ve yakında etraflarındaki geniş alanları otlatma veya tarım amaçlı kullanacaklarını belirtti.

Ayrıca raporda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun iktidarı döneminde 65 yasa dışı yerleşim merkezinin inşa edildiği, bunlardan 24'ü ülke dışından getirilen yeni Yahudi toplulukları için kurulurken, 41'inin ise son dört yılda inşa edildiği belirtildi.

Raporda, bu yerleşim merkezlerinde ikamet eden ırkçı Yahudilerin, Filistinli çobanlar ile çiftçilerin sürülerini otlatmasını, topraklarını işlemesini veya içinde hareket etmesini büyük ölçüde engellediği ifade edildi.

Raporda ayrıca, yeni yerleşimlerin inşası için Filistinlilere ait çok sayıda ev ve yapının işgalciler tarafından yerle bir edildiği, bu sebeple de birçok ailenin açıkta kaldığı bildirildi.

Öte yandan Şimdi Barış Hareketi isimli sivil toplum kuruluşu, işgal edilen Filistin topraklarında inşa edilen Yahudi yerleşim birimi sayısının, Trump'ın 4 yıllık başkanlığı döneminde 2 kat arttığını açıkladı.

Uluslararası camia tarafından söz konusu yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor ve işgal rejimi, yerleşim alanlarını genişletme politikasından bir an önce vazgeçmeye çağrılıyor.

Ancak işgal rejiminin her isteğini yerine getiren Trump yönetimindeki ABD, işgal altındaki Filistin toprakları üzerine inşa edilen Yahudi yerleşim merkezlerini "yasal" kabul eden ilk ülke oldu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Aralık 2016'da aldığı 2334 sayılı kararla, Siyonist işgal rejiminin, işgal altındaki Filistin topraklarındaki tüm yerleşim faaliyetlerini derhal durdurmasını talep etmişti.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar