Aynı zamanda Washington Suriye'deki direniş güçlerine saldırıyı ön planında tutmuş ve ABD'nin yeni başkanı Biden'in tüm sloganlarına rağmen işe başlar başlamaz direniş ekseni karşısında hasmane bir tutum sergilemekte.
Pentagon Perşembe gecesi ABD ordusunun Biden'in emriyle Suriye doğusundaki direniş gruplarına ait mevzileri bombaladığını bildirdi.
Bu bildiride şu ifadelere yer verilmiştir: " ABD ordu kuvvetleri Cumhurbaşkanı Biden'ın emriyle perşembe akşam saatlerinde Suriye'nin doğusunda İran destekli örgütlerin mevzilerine hava saldırısı düzenledi."
Bu bildirinin devamında şu ifadeler yer almakta:" Cumhurbaşkanı Biden, ABD ve koalisyon personelini korumak için harekete geçecek. Aynı zamanda, eylemimiz Doğu Suriye ve Irak'taki genel durumdaki gerilimi azaltmayı amaçlayan ölçülü bir tepkiydi"
Anlaşılan Biden'in emriyle yapılan bu saldırıların bir kaç amacı vardır.
Birincisi şu ki, Washington, bu askeri harekatın aslında, Erbil havaalanına yapılan saldırı da dahil olmak üzere, Irak'taki ABD üslerine yapılan son saldırılara bir yanıt olduğuna inanıyor. Bu saldırılardan sonra ABD, bu eylemlerden İran bağlantılı grupları sorumlu tuttu ve kararlı ve ölçülü bir yanıt vaat etti.
Oysa İran, Erbil havaalanına yapılan saldırıyı açıkça kınadı ve bunu Irak'ta devam eden ABD varlığına bahane uydurmak için şüpheli bir hareket olarak nitelendirdi.
Halihazırda ABD Irak'ta IŞİD'in kalıntılarını destekliyor.Tanınmış Iraklı güvenlik uzmanı Moayyad Alali'ye göre ABD ordusu, Irak'taki IŞİD terörist grubunun kalıntılarını keşif ve istihbarat İHAlarıyla destekliyor. Ancak, Irak'ta ABD güçlerinin varlığına yönelik muhalefet, özellikle Ocak 2020'de Komutan Süleymani ve Haşdi şabi hareketi yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in şehit olmasına yol açan ABD terör saldırısından sonra yoğunlaştı.
ABD'nin terörist saldırısının ardından Irak parlamentosu, ABD askerlerinin ülkeden sınır dışı edilmesini onayladı. Ancak Washington, kararı tam olarak uygulamayı reddetti ve Irak'ta 2 bin 500 askeri mevcuttur.
ABD'nin bu hava saldırısının bir diğer amacı, direniş güçlerinin Suriye'den tamamen çekilmesi de dahil olmak üzere Siyonist rejimin taleplerine destek göstermektir. İsrail uzun süredir Suriye'nin çeşitli bölgelerinde direniş güçleri mevzilerine karşı çok sayıda hava saldırısı gerçekleştirdi.
Şimdi, başlangıçta Trump yönetiminin politikalarını ve eylemlerini tersine çevirdiğini iddia eden Biden yönetimi, Suriye de dahil olmak üzere aynı Trump gibi savaş politikalarını uygulamaya başladı. Suriye hükümetinin sürekli muhalefeti göz önüne alındığında, ABD'nin Suriye'deki askeri varlığı uluslararası normlara ve yasalara aykırı, yasadışı bir eylem ve Suriye'nin ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğünün açık bir ihlalidir.
ABD güçleri, ülkenin gaz ve petrol sahalarının ve tesislerinin bulunduğu doğu Suriye'de bulunuyor ve Suriye petrolünü yağmalamaktadır. ABD'nin Suriye'ye yönelik son hava saldırısı da bağımsız bir BM üye devletinin topraklarına yapılan bir saldırıdır ve BM Güvenlik Konseyi'nden herhangi bir izin alınmadan gerçekleştirildiği göz önüne alındığında yasadışı ve saldırgan kabul edilmektedir. Saldırı emrini veren Biden, Beyaz Saray'da hangi başkan olursa olsun, Amerika'nın saldırgan yaklaşımının ve politikalarının değişmediğini gösterdi.
Parstoday