TERÖRİST NATO IRAK'I DA AHTAPOT GİBİ SARMAK İSTİYOR (ANALİZ)

Batılı ülkelerin 2003 yılında Amerika’nın Irak’ı işgali ardından bu ülkedeki askeri varlıkları hala sürüyor. Amerika eski başkanı Donald Trump'ın Irak'ta asker sayısını azaltarak 2500'e düşürme yönündeki talimatına rağmen, NATO bu ülkede askeri varlığını pekiştirmek peşindedir. 

Görüntülenme: 1406 Tarih: 21 Şubat 2021 11:48
TERÖRİST NATO IRAK'I DA AHTAPOT GİBİ SARMAK İSTİYOR (ANALİZ)

NATO genel sekreteri Jens Stoltenberg 18 Şubat 2021 Perşembe günü NATO savunma bakanları oturumunun ardından ve de Çarşamba ve Perşembe günü NATO üye ülkeleri ile yapılan müzakerelerin ardından, Irak'taki askerlerinin  500'den  4 bine arttırılmasına karar verildiğini belirterek, "NATO halihazırda kısıtlı bir şekilde Irak'ta bulunmaktadır. Şimdi de  adım adım bu ülkedeki varlığını arttırmaya karar vermiştir." dedi.
NATO genel sekreteri  asker sayısını 8 kata çıkartma nedenini IŞİD terör örgütünün tekrar bu ülkede güçlenmesini engellemek olduğunu iddia etti. 
NATO'nun bu kararı Irak'a yönelik eski siyasetinin tam  180 derece ters yönündedir. IŞİD terör örgütünün yenilgisi, Amerika ve İran arasındaki gerilimlerin  İslam İnkılabı Muhafızlar ordusu Kudüs Kuvvetleri komutanı şehit General Kasım Süleymani suikastının ardından artması ve koronavirüs pandemisinin  de yayılmasına paralel olarak NATO üye ülkeleri, güçlerinin büyük bir bölümünü Irak'tan çıkarırken Iraklı güçlerinin eğitim programlarının birçoğunu da durdurmuştu.  
Ancak mevcutta  NATO savunma bakanları  Amerika'da yeni başkanın gelişi ve yeni siyasetlerini de beraberinde getirmesi ile  son toplantıda  NATO'nun Irak'taki askeri varlığının 8'e katlanmasına, IŞİD ile mücadele bahanesi ile karar verdiler. Halihazırda  500 kadar yabancı askeri güç NATO'nun Iraklı askeri güçleri eğitme programları dahilinde bu ülkede bulunmaktadırlar. 
BM Güvenlik Konseyinin  karşı çıkması yüzünden, Amerika'nın Britanya ile beraber Mart 2003'te Irak'a saldırması ve bu ülkeyi işgal etmesi,  gayrı meşru ve yasa dışı bir girişimdir. Ancak 2004 yılından itibaren NATO da Amerika ile beraber hareket ederek, sözde Irak silahlı kuvvetlerine danışmanlık yapmakta ve onları eğitmektedir.   Irak topraklarında saldırılar ve taarruz operasyonları yapan Amerikalı güçler ve sözde IŞİD ile mücadele uluslararası koalisyonuna rağmen NATO güçlerinin görevi şimdiye dek sırf eğitim, komutanlara yapısal danışmanlıklar sunmak, orduyu ve Irak polisini profesyonelleştirmek olmuştur. 
Fakat her şeye rağmen, Irak'ta Amerikalı güçlerin 2500'e düşürülmesi ayrıca Amerikalı askeri konvoylara ve Erbil havalimanına yönelik kuşkulu saldırıların artması ile,   NATO'nun Irak'ta askeri varlığını arttırmak üzere yeni bir bahane ve zemin de hazırlanmıştır.  Kuşkusuz  bu askeri varlık ve NATO'ya bağlı güçlerin  Irak'ta artması, sırf  eğitim amaçlı olmayacaktır ve NATO güçlerinin Amerika'nın askeri olarak yerine geçmeye çalıştığı söylenebilir. 
Iraklı siyasi analist Abbas el-Ardavi  bu hususta şöyle diyor: “NATO'nun  Irak'taki askeri güçlerini 8 kat arttırma kararı işgalciliğin ta kendisidir.  Gerçekte  NATO güçleri aynı Amerikalı güçleridir.  Buna esasen  açık ve nettir ki  NATO güçlerinin Irak'ta artması   Washington'un bu ülkedeki yeni oyunu sayılır.  Washington  bir başka yöntem sayesinde  Irak parlamentosunun yabancı güçleri çıkarma kararını  engellemek istiyor."
Bu husus gerçekleşirse NATO'nun coğrafi yayılmacılığı da gerçekleşecek ve Avrupa sınırlarının ötesinde yerleşecektir.  Aynı zamanda  Irak Parlamentosunun Şehit Kasım Süleymani ve Şehit Ebu Mehdi Mühendis'in terör saldırıya uğramasının ardından yabancı güçlerin ülkeden çıkma yönündeki kararının ardından, NATO'nun bu girişimi aslında Amerikan güçlerine destek çıkma ve onun boşluğunu yasa dışı bir şekilde doldurma şeklinde değerlendirilebilir.

parstoday

Yorumlar