BUGÜN İMAD MUĞNİYE'NİN ŞEHADET YILDÖNÜMÜ

Amerika ve İsrail hedeflerine yönelik sarsıcı eylemler gerçekleştiren İmad Muğniye, CIA ve MOSSAD’ın 25 yıl uğraşı sonucu bu gün şehadete kavuştu. 

Görüntülenme: 4261 Tarih: 12 Şubat 2021 15:41
BUGÜN İMAD MUĞNİYE'NİN ŞEHADET YILDÖNÜMÜ

Bugün Lübnan Hizbullahı’nın efsanevi komutanlarından Şehid İmad Muğniye’nin şehadet yıldönümüdür.

İmad Muğniye’nin Hayatı

Hacı Rıdvan adıyla tanınan İmad Muğniye 1962 yılında Lübnan'ın güneyindeki Sur kentine bağlı Tayr köyünde dünyaya geldi. Birçok İslam alimi yetiştiren mütedeyyin bir ailenin çocuğu olan İmad Muğniye, Ehl-i Sünnet ve Şia mezheplerine göre İslam Fıkhı adlı eserin yazarı Cevad Muğniye'nin yeğenidir. Küçüklüğünden beri Filistin meselesiyle ilgili olan İmad Muğniye, henüz 15 yaşındayken Filistin el-Fetih Örgütü'ne üye oldu. El-Fetih örgütünde aradığı manevi havayı bulamadığını belirten İmad Muğniye, bir müddet sonra İslami mücadeleye katılmak için el-Fetih'ten ayrılarak Emel Hareketi'ne katıldığını ifade edecektir.

Lübnanlı Şiilerin Lideri ve Emel Hareketi'nin Kurucusu İmam Musa Sadr'ın kaçırılmasından ve İran'da İslam Devrimi'nin gerçekleşmesinden sonra, İslam Devrimi'nin Önderi Ayetullah İmam Humeyni'nin düşünceleri doğrultusunda İsrail işgaline karşı Lübnanlı gençleri örgütlemeye başladı. 1982 yılındaki İsrail işgali sırasında Lübnanlı gençlerle oluşturduğu direniş grubunun Beyrut'un girişindeki Haled bölgesinde İsrail ordusuna karşı verdiği başarılı savaşla ün kazanan İmad Muğniye ve arkadaşları Humeyniyun Güçleri diye adlandırılmaya başlandı.

Hizbullah'ın kurulmasından sonra İsrail'e karşı mücadelesini Hizbullah'a katılarak vermeye başlayan İmad Muğniye, operasyonlarda üstlendiği komutanlık göreviyle İsrail'in 2000 yılında güney Lübnan'dan çekilmesinde son derece önemli bir rol oynadı. İsrail'le son yapılan 2006 yılındaki Temmuz Savaşı'na da komuta eden İmad Muğniye, İsrail'in yenilmezlik efsanesine son veren Arap komutan diye ünlendi.

İmad Muğniye'ye yönelik daha önce de birçok suikast teşebbüsünde bulunan İsrail, 1996 yılında resmi olarak da üstlendiği bir saldırı gerçekleştirdi ise de Beyrut'ta gerçekleştirilen bu saldırıda İmad Muğniye'nin kardeşi Fuad Muğniye hayatını kaybetti. İmad Muğniye, 12 Şubat 2008'de Şam'da uğradığı bombalı saldırı sonucu şehid oldu.

İmad Muğniye, Ragıb Harb ve Seyyid Abbas Musevi'den sonra düzenlenen terörist saldırı sonucu şehid olan üçüncü üst düzey Hizbullah yetkilisidir.

Muğniye'nin Gerçekleştirdiği Operasyonlar

Muğniye, İsrail ve Amerika hedeflerine yönelik birçok saldırıdan sorumlu tutulmaktadır. Muğniye'nin sorumlu tutulduğu operasyonlardan bazıları şunlardır:

- Nisan 1983'de Beyrut ABD Konsolosluğu'nun bombalanması eylemini planladı. Bu eylemde, 63 Amerikalı ve Lübnanlı asker öldü.

- Beyrut'taki ABD Marines kuvvetleri karargâhının bombalanması eylemini organize etti. Bu saldırıda da 241 Amerikalı öldü.

- Beka'da 58 Fransızın öldüğü Fransız askerlerinin kışlasının bombalanması eylemini planladı.

- 1985 yılında Beyrut havaalanında, Amerikan TWA uçağının kaçırılmasında rol üstlendi ve uçaktaki Amerikan Marines kuvvetlerinden bir subayı öldürdü.

- Muğniye, 19 Amerikan askerinin öldüğü Arabistan'daki Hobar kulelerinin bombalanması olayına katıldı.

- İsrail ordusunun Caitit 13 birliğinin hedef alındığı, Ensariye'deki Abbas'ın Tuzağı adlı operasyonu gerçekleştirdi.

- 2000 yılında Şeba çiftliklerinde İsrail askerlerinin esir alınması operasyonunu planladı. 2000'li yıllarda verdiği mücadeleyle, İsrail ordusunun Güney Lübnan'dan çıkmasını sağladı.

- Temmuz 2006'da iki İsrail askerinin esir alındığı Ayta Şaab operasyonunu gerçekleştirdi. Bu operasyon sonrasında patlak veren Temmuz 2006 savaşında Hizbullah savaşçılarını yönlendirdi.

tesnim

Yorumlar