AB'DEN İŞGALCİ İSRAİL'E UYARI

Avrupa Birliği (AB), işgalci İsrail’i, Filistinlilere ait evleri yıkma ve özel mülklerine el koyma gibi hukuksuz politikalarını durdurmaya ve politikalardan olumsuz yönde etkilenen Filistinlilere insani yardımların erişimini kolaylaştırmaya çağırdı. 

Görüntülenme: 1556 Tarih: 10 Şubat 2021 14:23
AB'DEN İŞGALCİ İSRAİL'E UYARI

AB Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, sosyal medya platformu Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İsrail rejiminin Yahudi yerleşim alanlarını genişletmesi ve bu bağlamda attığı adımlara şiddetle karşı çıktıklarını belirterek, İsrail’in Filistinlileri zorunlu göçe tabi tutması, evlerini yıkması ve özel mülklerine el koymasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Paylaşımlarında Stano, tüm dünyanın koronavirüs salgınıyla mücadele etmeye odaklandığı bu dönemde İsrail rejiminin, Filistinlilerin evlerini yıkmaya devam etmesinin insanlık dışı olduğunu belirtti.

İşgal güçlerinin, Ürdün Vadisi'ndeki Himsa el-Fevka bölgesinde Filistinlilere ait 46 yapıya el koyup yıktığını aktaran Stano, bu yıkımların, aralarında 35 çocuğun da bulunduğu 60 Filistinlinin açıkta kalmasına yol açtığını ifade etti.

İsrail makamlarının, Filistinlilere ait ev ve yapılara yönelik sürdürdüğü yıkım politikasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve iki devletli çözümün önünde engel teşkil ettiğini söyleyen Stano, AB'nin, İsrail'in yerleşim politikasına, zorla tahliye, yıkım ve el koyma gibi eylemlerine itiraz ettiğine dikkat çekti.

Her geçen gün İsrail işgali sebebiyle yaşam alanları daralan, topraklarına el konulan Filistinliler, "yasa dışı yerleşim birimi inşası ve Ayrım Duvarı’na" karşı gösteri ve kampanyalar düzenliyor, zaman zaman yabancı aktivistler de bu protestolara destek veriyor. Barışçıl protestolar, sık sık işgal güçlerinin sert müdahalelerine sahne oluyor.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te Filistinlilere imar izni konusunda zorluk çıkaran ve Filistinlilerin yaptığı imar izni başvurularının tamamına yakınını reddeden İsrail makamları, Filistinlilere ait binlerce evi "ruhsatsız" olduğu iddiasıyla yıkma tehdidinde bulunuyor.

Diğer taraftan İsrail makamlarının, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait mülklere yönelik yıkımlar gerçekleştirdiği ve Yahudi yerleşim birimi inşa faaliyetlerine de hız verdiği belirtiliyor.

 Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar