UCM ESKİ BAŞSAVCISI OCAMPO'DAN FİLİSTİN'E DESTEK

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) eski başsavcısı Louis Moreno Ocampo, İsrail rejiminin, Filistin’in bir devlet olmadığı ve bu nedenle İsrailli yöneticilerin Filistinlilere karşı işlediği savaş suçlarının soruşturulması talebi hakkına sahibi olmadığı yönündeki iddialarını reddetti. 

Görüntülenme: 1522 Tarih: 09 Şubat 2021 16:43
UCM ESKİ BAŞSAVCISI OCAMPO'DAN FİLİSTİN'E DESTEK

2003’ten 2012’ye kadar UCM Başsavcısı olarak görev yapan Arjantin asıllı Avukat Ocampo, mahkemenin Filistin topraklarında yargı yetkisine sahip olduğuna karar vermesinin üzerine yaptığı açıklamada, “Bu konu 2009’a kadar uzanan bir tartışmadır. Bununla alakalı 3 yıl çalışma yaptım. Benim dönemimde Filistin’e devlet statüsü verilmedi. Ancak hâlihazırdaki durumlar çok farklıdır.” ifadelerini kullanarak Filistin lehine bazı olumlu gelişmelerin olabileceğini ima etti.

Israel Hayom gazetesinde yer alan habere göre, Ocampo, daha önce Filistin’in BM’de “üye olmayan gözlemci devlet” statüsü olmadığı için kendi döneminde İsrail hakkında soruşturma yapamadığını ve UCM’nin yargı yetkisi bulunmadığını ancak şu an için bunun yapılabileceğini ifade etti. Ocampo ayrıca, İsrail savaş suçlarına ilişkin başlatılacak soruşturmanın 18 ay gibi bir süre alabileceğini sözlerine ekledi.

Filistin, New York’ta 29 Kasım günü düzenlenen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu oturumunda yapılan oylamada BM’de “üye olmayan gözlemci devlet” statüsünü kazandı. BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Filistin'in talebi için 138 ülke, ''evet'', 9 ülke ''hayır'' oyu kullandı, 41 ülke çekimser kaldı. Bu kararla birlikte Filistin, Siyonist İsrail'in işgalini, illegal yerleşimleri ve saldırılarını Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıyabilecekti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Siyonist İsrail’in 1967’de işgal ettiği Filistin topraklarında işlediği savaş suçlarını soruşturma yetkisine sahip olduğuna dair karar verdi.

Buna göre, abluka altındaki Gazze Şeridi, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs, soruşturmaya dâhil edilen Filistin toprakları içerisinde yer alıyor. Bu kararla birlikte UCM savcılarının işgalci İsrail'in askeri operasyonlarına yönelik savaş suçu soruşturması açabilmelerinin önü açılmış oldu.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar