BM GENEL SEKRETERİNDEN GASIP İSRAİL'E UYARI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail rejiminin, işgal altındaki Batı Şeria'da Yahudi yerleşimciler için yaklaşık 800 yeni yasa dışı konut inşası kararından derin endişe duyduğunu açıkladı. 

Görüntülenme: 1713 Tarih: 21 Ocak 2021 20:36
BM GENEL SEKRETERİNDEN GASIP İSRAİL'E UYARI

BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric tarafından yayınlanan yazılı açıklamada, Guterres’in, Doğu Kudüs dahil olmak üzere 1967’den beridir işgal altında tutulan Filistin topraklarında İsrail rejiminin yasa dışı yerleşim birimlerini inşa etmesinin hiçbir hukuki yanının olmadığını ve bunun uluslararası kanunların açık ihlali olduğunu teyit ettiğine yer verildi.

Yerleşim alanlarının genişletilmesinin iki taraf arasındaki çatışma riskini artırdığını aktaran Guterres, bu tür adımların, Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkını baltaladığı, işgalin sona ermesi ve 1967 öncesi sınırlara dayanan bitişik, egemen ve yaşayabilir bir Filistin devletinin kurulması olasılığını yıprattığı konusunda uyardı.

Uluslararası toplum nezdinde yasa dışı kabul edilen Yahudi yerleşim birimlerine yönelik inşa kararlarının, iki devletli çözüm ile adil, kalıcı ve kapsamlı bir barışa ulaşılmasının önünde büyük bir engel teşkil ettiğini belirten BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail'i, bu tür kararları durdurmaya ve tersine çevirmeye çağırdı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Twitter hesabından 11 Ocak'ta yaptığı paylaşımda, "Yahuda ve Samara (Batı Şeria için Talmud'da kullanılan isim) bölgelerinde 800'den fazla yeni konut inşa edileceğini" açıklamıştı.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te 13, Batı Şeria'da 253 yasa dışı Yahudi yerleşim merkezi bulunuyor.

Bu yerlerde ikamet eden 700 bin civarında Yahudi yerleşimci, işgal altında yaşayan Filistinliler için hayatı daha da zor hale getiriyor.

Uluslararası hukuka göre, işgal altındaki Filistin topraklarında bulunan tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar