FİLİSTİN'DE SEÇİM KARARI (ANALİZ)

Filistin Özerk Teşkilatı Başkanı Mahmut Abbas Filistin başkanlık ve yasama konseyi seçimlerinin üç aşama halinde düzenleneceğini bildirdi. Yasama konseyi seçimleri 22 Mayıs 2021, başkanlık seçimleri 31 Ocak ve ulusal konsey seçimleri de 31 Ağustos tarihinde düzenlenecektir. 

Görüntülenme: 1419 Tarih: 18 Ocak 2021 17:38
FİLİSTİN'DE SEÇİM KARARI (ANALİZ)

Seçimlerin tarihinin belirlenmesi, Filistin siyasi sisteminde ileriye dönük bir adım sayılır. Filistin Özerk Yönetimi'nin son başkanlık seçimi 2005'te yapıldı ve Yasir Arafat'ın yerine Mahmud Abbas seçildi. 31 Temmuz başkanlık seçimi önemli çünkü Filistin Yönetimi'nin başkanı olarak 85 yaşındaki Mahmud Abbas'ın yerini bir başkası alabilir.

Son Filistin parlamento seçimleri (Yasama Konseyi) 2006'da yapıldı. 22 Mayıs'ta parlamento seçimleri yapılırsa, 15 yıl sonra ilk Filistin parlamento seçimleri olacak. Filistin parlamentosunun 132 sandalyesi bulunmaktadır. Filistin parlamento seçimlerinin önemi, sandalyelerin çoğunu kazanan herhangi bir partinin bir hükümet kurabilmesindedir. 2006 seçimlerinde Hamas sandalyelerin çoğunu kazandı ve bir hükümet kurdu, ancak 2007'de Filistin'de iç savaş çıktı, hükümet feshedildi ve El Fetih hareketi yeniden iktidara geldi.

Mevcut Filistin hükümeti Gazze Şeridi'ndeki siyasi grupların desteğine sahip değil ve Gazze Şeridi ile birçok siyasi ve güvenlik ihtilafları vardır. Burada önemli olan nokta, parlamento seçimleri yapılırsa ve Hamas seçimi tekrar kazanırsa, Filistinliler arasındaki ihtilafların artacağına ve Hamas merkezli bir hükümetin kurulmasının mümkün olmayacağına inanılmasıdır. Siyonist rejimin de bu yönde pek çok sabotaj yaptığı düşünüldüğünde, bu olasılığın ortaya çıkmasının muhtemel olduğu söylenebilir. 

Yine de Filistin'de seçim tarihinin belirlenmesinin ileriye dönük bir adım olduğu söylenebilir. Dolayısıyla hem Hamas hem de Fetih, Mahmud Abbas'ın eylemini desteklemiştir. Mahmud Abbas'ın bu girişimini memnuniyetle  karşılayan Hamas, Hamas'ın Filistin halkının çıkarına olan bu hakkı elde etmek için güçlü bir isteğe sahip olduğunu vurguladı. El Fetih hareketi de Abbas'ın eylemini memnuniyetle karşıladı ve bunu Filistin halkının iradesinin bir tezahürü olarak nitelendirdi.

Filistinli gruplar arasında bu girişime karşı olumlu tepkinin iki nedeni olduğu söylenebilir.  Birincisi, seçimin zamanlaması ve ne zaman düzenleneceğinin belirlenmesinin, Filistinli grupların bir hükümet ve bir ulusal parlamento oluşturmak için bir fikir birliğine yaklaştığı anlamına gelmesidir. Bu bağlamda El Fetih hareketinin sözcüsü "Usame el-Kavasimi", Filistin halkının 13 yıldır süren bölünmüşlüğü ve ayrılığını sona erdirmek için tarihi ve önemli bir aşamadan geçtiğini söyledi. İkincisi; seçimlerin düzenlenme tarihinin verilmesinin , bazı Arap ülkelerinin ilişkilerin normalleşmesi şeklinde Siyonist rejimle yaptığı uzlaşma planlarına sağlam ve ciddi bir tepki olmasıdır. 

Son olarak, yaklaşan Filistin seçimlerinin coğrafyası Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni kapsıyor. Bu, Filistinlilerin yüzyılın anlaşmasını kabul etmedikleri ve Doğu Kudüs üzerindeki egemenliğini vurguladıkları anlamına geliyor. Bu coğrafyada seçimlerin yapılması da Filistinliler için önemli bir zafer olabilir. Bu bağlamda Filistin'deki bu seçimler hem Filistinliler için hem de İslam alemi için büyük bir başarı sayılıyor.

parstoday

Yorumlar