MAHMUD ABBAS SEÇİM TAKVİMİNİ AÇIKLADI

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, uzun yıllardır yapılamayan genel seçimlerin üç aşamalı olarak icra edilmesine ilişkin başkanlık kararnamesini imzaladı. 

Görüntülenme: 1471 Tarih: 16 Ocak 2021 10:29
MAHMUD ABBAS SEÇİM TAKVİMİNİ AÇIKLADI

Kararnameye göre milletvekili seçimleri 22 Mayıs 2021’de, başkanlık seçimlerinin ise 31 Temmuz 2021 tarihinde yapılacak. Ayrıca Yasama Meclisi için yapılacak seçimlerden çıkacak sonuçların Filistin Ulusal Konseyi'nin oluşturulmasının birinci aşaması sayılması kabul edildi. 

Filistin merkezli haber kaynaklarına göre, söz konusu karar, Abbas’ın, işgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentinde bulunan Başkanlık Sarayı'nda Filistin Merkez Seçim Komitesi'nin başkanı Hanna Nasır’ı kabul etmesinin ardından geldi.

Öte yandan kararnamede, işgal altındaki Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs’e işaret edilerek, Filistin Yönetimi Başkanı Abbas’ın, seçim komitesine demokratik bir seçim süreci başlatma talimatı verdiği ifade edildi.

Geçtiğimiz hafta Filistin resmi haber ajansından yapılan açıklamada, Abbas'ın en geç 20 Ocak'a kadar seçimlere ilişkin kararnameleri çıkaracağı, ardından Filistin'deki gruplar arasında seçim çalışmalarına ilişkin diyalogların yürütüleceği belirtilmişti.

Geçen yılın sonlarında Filistin'de siyasi grupların uzlaşı arayışı kapsamında Hamas ile Fetih hareketi arasında yakınlaşma sağlanmıştı.

Filistinli grupların genel sekterleri ve temsilcileri 3 Eylül'de eş zamanlı olarak işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Ramallah ve Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta, 22 Eylül'de de İstanbul'da toplantılar gerçekleştirmişti.

Toplantılarda İsrail'e karşı direniş ve gruplar arasındaki siyasi bölünmenin sonlandırılması yönünde atılan adımların sonucunda yaklaşık 13 yıldır yapılamayan seçimlerin icra edilmesi yönünde karşılıklı olumlu adımlar atılmaya başlanmıştı.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar