Heyetler arasındaki görüşmede, Filistin ulusal birliğiyle ilgili son gelişmeler, Filistinli gruplar arasındaki siyasi bölünmenin sonlandırılması yönünde atılan adımlar bağlamında yaklaşık 13 yıldır yapılamayan Yasama Konseyi, Başkanlık ve Ulusal Konsey seçimlerinin icra edilmesi ve bunlardan doğacak sonuçlar masaya yatırıldı.
Konu hakkında Hamas tarafından yayınlanan açıklamaya göre, söz konusu görüşmede, bazı Körfez ve İslam ülkelerinin içine çekildiği normalleşme anlaşması tuzağının yanı sıra Filistin davasını kökünden tasfiye etmeyi hedefleyen tehditler ve ilhak planları hususlarında görüş alışverişinde bulunuldu.
Taraflar, Filistin halkının ulvi hedeflerini gerçekleştirmenin tek yolunun direnişten geçtiğini vurgulayarak, İslam alemiyle Filistin davasının içinde bulunduğu zorluklara karşı koyabilmek için İsrail’e karşı direnişin merkeze alındığı tam bir ulusal stratejinin geliştirilmesi konusunda hemfikir kaldı. Ayrıca, gruplar arasındaki bölünmüşlüğün sonlandırılması amacıyla uzlaşı çabalarının sürdürülmesinin gerekliğinin önemi üzerinde duruldu.
Filistinli grupların genel sekterleri ve temsilcileri 3 Eylül'de eş zamanlı olarak işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Ramallah ve Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta, 22 Eylül'de de İstanbul'da toplantılar gerçekleştirmişti.
Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye, 31 Aralık 2020'de Abbas'a bir mektup göndererek, "seçimlerin daha önce şart koşulduğu gibi eş zamanlı olarak değil, sırasıyla yapılmasını kabul ettiklerini" bildirmişti. Mektubun ardından Filistin Başbakanı Muhammed İştiyye de gelecek dönemde hükümetin seçim süreci için tüm çabaları ortaya koymaya hazır olduğunu duyurmuştu.
Bu bağlamda Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Filistin’de seçimlere gitmek üzere genel seçim kanununda gerekli değişikliklerin yapılmasını öngören bir kararnameyi imzaladı.
Filistin Enformasyon Merkezi