BUGÜN NİZAR REYYAN'IN ŞEHADET YILDÖNÜMÜ

Şeyh Reyyan, gündüzleri vaktini kütüphanesinde ilim talep ederek geçirirken, geceleri Gazze Şeridi sınırında elinde silahıyla nöbet tutarak direniş gösterirdi. 

Görüntülenme: 1573 Tarih: 01 Ocak 2021 09:15
BUGÜN NİZAR REYYAN'IN ŞEHADET YILDÖNÜMÜ

1 Ocak günü, İsrail güçlerinin 27 Aralık 2008'de abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik başlattığı ve 23 gün süren saldırılarında işgal savaş uçaklarının evini bombalamasının sonucu dört eşi ve on bir çocuğuyla birlikte şehit olan Şeyh Nizar Reyyan'ın 12. şehadet yıldönümüdür.

Hadis ilmi alanında söz sahibi bir âlim ve Filistin İslami Direniş Hareketi’nin (Hamas) siyasi liderlerinden olan Şeyh Reyyan, İsrail işgaline karşın yürütülen İslami cihad ve direniş meydanlarında büyük izler bırakarak ahirete intikal etti. İsrail makamları onun kararlı duruşunu, Gazze'de bulunan mülteci kamplarının en büyüğü olan Cibaliye Mülteci Kampı’na düzenlediği işgal operasyonunda tanıdı. Nitekim şehit âlim o dönemde, “Onlar kampımıza giremeyecekler” demişti ve gerçekten de işgalci askerler amaçlarına ulaşamadıkları gibi kanlı tarihlerinin en kötü yenilgilerinden birine uğramışlardı.

İsrail savaş uçakları da bu kahraman âlimi tanırdı. Şeyh Reyyan’ı öldürmek üzere havalanan İsrail savaş uçakları, geldikleri yerde evlerin çatılarında Reyyan'ı korumak isteyen yüzlerce direnişçiyi karşılarında bulurdu.

Şeyh Reyyan, gündüzleri vaktini kütüphanesinde ilim talep ederek geçirirken, geceleri Gazze Şeridi sınırında elinde silahıyla nöbet tutarak direniş gösterirdi.

1959 yılında Gazze kentinde dünyaya gözlerini açan Nizar Reyyan, 2009’da Furkan Savaşı sırasında işgal ordusunun evine düzenlediği hava saldırısında şehit oldu.

Nizar Reyyan, şehadete kavuşurken geride kalanlara cihat ve direniş yolunda yürümeye devam etmelerini tavsiye etmişti.

Siyonist İsrail'in 2008 yılında Gazze'ye düzenlediği saldırıların izleri, aradan geçen 12 yıla rağmen Filistinlilerin zihinlerinde ve kalplerinde canlılığını korumaya devam ediyor. Filistinli kaynaklara göre bu savaş sırasında saldırılarında 410'u çocuk, 104'ü kadın ve 100'ü de yaşlı olmak üzere 1436 kişi hayatını kaybetmiş, 5 bin 400'den fazla kişi yaralanmıştı.

Şehit edilenler arasında İç İşleri Bakanı Said Sıyam ve seçkin ilim önderlerinden Şeyh Nizar Reyyan gibi Hamas'ın önemli liderleri de vardı.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar