FİLİSTİNLİ GENCİN ŞEHADET OPERASYONU HANGİ MESAJLARI İÇERİYOR?

17 yaşındaki Filistinli genç Mahmud Kumeyl Pazartesi günü istişhadi şehadet operasyonunda Siyonist Rejim İsrailli askerler tarafından açılan kurşun isabeti sonucu şehit düştü. 

Görüntülenme: 1506 Tarih: 24 Aralık 2020 12:22
FİLİSTİNLİ GENCİN ŞEHADET OPERASYONU HANGİ MESAJLARI İÇERİYOR?

2020 yılı Filistinliler için  son onyılın en zor ve güç yıllarından sayılırdı.  Bu yılda Amerika başkanı Donald Trump'ın  ırkçı sözde Yüzyılın Anlaşmasını gün yüzüne çıkarması ve resmi olarak tanıtması süreci başladı.  Bu şeytani planın  açıklanması  hem de Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman büyükelçilerinin katılımı ile Beyaz Saray'da  gerçekleştirildi.  Bu sürecin devamında Siyonist Rejim İsrail  Batı Şeria'nın bazı bölümlerini  İsrail'e ilhak etme planını gerçekleştirmek istedi. Ancak bu sinsi plan da Filistin halkının direnişi ile karşılaştı.  Kimi Arap ülkeler Siyonist Rejim İsrail ile  ilişkilerini normalleştirerek   Filistin'e karşı cinayetlerde suç ortağı haline geldiler. 

 Bu girişimlerin sonucu  İsrailli askerlerin  Filistin'e karşı şiddet oranı  dikkat çekici seviyede artmıştır.  Filistin  iletişim ve bilgilendirme bakanlığı ise son dönemde  2020 yılının başından  geçen Ekim ayına kadar  7 Filistinli çocuğun  İsrailli işgalci güçlerinin Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nin farklı bölgelerine yönelik saldırıları sonucu  şehit düştüklerini açıkladı.  Çocuklara ilaveten  birçok  Filistinli,   İsrailli askerler tarafından şehit düşürülmüştür.  Bunlardan biri de 2020 yılının son günlerinde istişhadi operasyon yapan Mahmud Kumeyl'dir. 

 Amerika'nın yeşil ışık yakması ve kimi Arap ülkelerin Siyonist Rejim İsrail ile ilişkilerini normalleştirmesinin yanı sıra  bu ülkelerin Filistin meselesine yönelik kayıtsızlığı, uluslararası toplumun  sessizliği ve de Filistin içerisinde siyasi ayrılıklar ve ihtilafların devam etmesi İsraillilerin Filistin'e karşı 2020 yılında şiddetin dozunu arttırmasının  başlıca nedenleridir. 

Bu şiddete rağmen Filistinli gençler ve aktivistler İsrail'e karşı savaşmaya ve mücadele vermeye devam ediyor.Filistinli genç Mahmud Kumeyl, İsrail ordusuna yönelik şehadettalep operasyonunda şehit düştü. Bu şehadet operasyonunun önemli mesajları vardır. İlk ve en açık mesajı, daha fazla şiddetin Filistinlilerin topraklarını, ideallerini ve dini kimliklerinden vazgeçmelerine neden olmayacağıdır.

Bir diğer konu da Mahmud Kumeyl'in El Aksa Camii savunması adına bu operasyonu gerçekleştirmesidir.İsrail ordusu Filistinlilerin Mescid-i Aksa'ya girmesini engellerken, Filistinliler Mescid-i Aksa'yı dini ve tarihi kimliklerinin sembolü olarak görüyor. Bu bağlamda Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas), 17 yaşındaki Filistinli bir gencin şehit olmasına tepki olarak yaptığı açıklamada, Filistin halkının El-Aksa Camii'ni savunmadaki kahramanlıklarının unutulmayacağını ve bu şehadetin Mescid-i Aksa'ya saygısızlık eden radikaller ve siyonist yerleşimcilere bir uyarı olduğunu vurguladı. 

Filistinli gencin bu operasyonunun üçüncü mesajı, bir bakıma gerici Arap-İbrani uzlaşmacılara yöneliktir. Bu operasyon, Filistin halkının, davasını, kimliğini ve bütünlüğünü savunmak için Arap ülkelerinin desteğini ummaması gerektiğine inandığını gösteriyor. Aslında, bazı Arap ülkeleri ile İsrail rejimi arasındaki ilişkilerin normalleşmesi, Filistinlilerin kendilerine güveni ve İsrail rejimi ve Arap uzlaşmacılara karşı koyma iradelerinin güçlenmesine yol açtı. Hamas hareketinden yayımlanan mesajda, El-Hutta'daki operasyonun Filistin halkının, İslam Ümmeti ve El Aksa Camii'nin haklarını görmezden gelerek ilişkileri normalleştirmeyi seçen herkese bir mesaj olduğu da belirtiliyor.

Son önemli nokta  da şu ki; Bu şehadet operasyonu, Filistin Özerk Yönetimi'ne halkın, özellikle de Filistinli gençlerin Siyonist rejime karşı direniş yolunu seçtiği mesajını da gönderiyor. Filistin Direniş Komiteleri yayımladığı bildiride Mahmud Kumeyl'in şehit olmasına atıfta bulunarak yaptığı açıklamada: "Bu şehit, işgal altındaki toprakları ve kutsal alanları özgürleştirmenin ve güvenliği sağlamanın tek yolunun direniş ve cihat stratejisine inanan Filistinli gençleri, temsil ediyor. Bu gençler Siyonist düşmanla ilişki kurmayı reddediyorlar. " ifadelerine  yer verdi. 

parstoday

Yorumlar