TRUMP'TAN FAS AÇIKLAMASI

Donald Trump, Perşembe günü Twitter sayfasında yayınladığı bir mesajda Fas ve işgal rejimi İsrail'in tam diplomatik ilişkiler konusunda bir anlaşmaya vardığını duyurdu. 

Görüntülenme: 1227 Tarih: 11 Aralık 2020 11:14
TRUMP'TAN FAS AÇIKLAMASI

Trump ayrıca , Fas'ın Siyonist rejimle ilişkilerinin normalleşmesi karşılığında Fas'ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini tanıyan bir bildiri imzaladığını vurguladı.

Aynı zamanda Fas, yakın gelecekte Siyonist rejimle ilişkilerinin normalleştiğini doğruladı. Fas Kralı bunu tarihi bir olay olarak yorumladı ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Batı Sahra üzerindeki Fas egemenliğini tanıdığını duyurdu. Fas Kırallık Sarayı ayrıca ABD'nin İsrail ile normalleşme anlaşmasının bir parçası olarak yakında Batı Sahra'da bir konsolosluk açacağını duyurdu.

Fas'ın, aslında Filistin davasına büyük bir ihanet olan İsrail ile ilişkilerini normalleştirme girişimi, İslam dünyasında ve hatta Fas içinde olumsuz bir tepkiyle karşılaştı.

Fas İzleme Başkanı "Ahmad Vihaman" Siyonist rejimle ilişkilerin normalleşmesine yanıt olarak şunları söyledi: "Fas Milleti Filistin halkının idealini ulusal meselesi ve normalleşmeyi bir ihanet olarak görüyor."

Donald Trump'ın başkanlığı döneminde, ABD, Siyonist rejim lehine benzeri görülmemiş adımlar attı. Trump'ın İsrail'e sunduğu hizmetleri arasında Trump yönetiminin İsrail'in Washington'un Arap müttefikleri tarafından tanınmasını sağlama çabalarına değinmek mümkün. Aynı zamanda, bu hedefe ulaşmak ve ABD'deki Tel Aviv'e ve Siyonist lobilere olan bağlılığını göstermek için, Trump şimdi Fas'ı İsrail ile ilişkiler kurmaya ikna etmek için eşi görülmemiş bir adım atmaya hazır. Bu adım, Batı Sahra üzerindeki Fas egemenliğinin tanınmasıdır.

Batı Sahra, Kuzeybatı Afrika'da 1974'te İspanyol kolonizasyonunun sona ermesinden bu yana Mağrip saldırıları altında olan bir bölgedir. Polisario Cephesi, Batı Sahra'da bir siyasi-askeri organizasyondur. Hareket, bağımsızlık kazanmak amacıyla Batı Sahra'daki İspanyol sömürge yönetimine karşı bir direniş grubu olarak 1973'te kuruldu. 1976'da İspanyolların geri çekilmesinden sonra Polisario, İspanya'nın Batı Sahra'yı Fas ve Moritanya arasında bölme hareketine karşı çıkarak, eski İspanyol kolonisinde Sahra Arap Demokratik Cumhuriyeti'ni kurdu. Moritanya ve Polisario, 1979'da barışarak Sahra Cumhuriyeti'nin güney bölümü Wadi El Zahab'a geri verildi, Fas ise  Saguia el-Hamra  olarak bilinen Batı Sahra'nın tüm kuzey kesimini kendi işgalinde tuttu ve  topraklarına ilhak etti.

O zamandan beri Polisario Cephesi Fas'a karşı direndi. Fas, referandumun Mağrip'ten ayrılma değil bölgenin özerkliği ile ilgili olması gerektiğini savunarak Batı Sahra'da kendi özerk hükümetini ve bölgede kendi yönetimi altında bir yerel yönetim ve parlamentonun varlığını istiyor. Ancak Polisario Cephesi plana karşı çıkıyor ve Batı Sahra'nın kaderi konusunda referandum çağrısı yapıyor.

Fas, Trump'ın Batı Sahra'yı ülkenin bir parçası olarak tanıdığına göre, artık ilhak yolunda büyük bir adım attığına inanıyor. Ancak Polisario, Trump'ın eyleminin yasadışı olduğunu vurgulamıştır.

Cezayir merkezli polisario büyükelçisi Abdul Kadir Talib Omar, "Trump'ın Batı Sahra'yı bir ülkeye verecek mülkiyeti yok ve bu, tüm uluslararası hukuka ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına aykırıdır." dedi.

parstoday

Yorumlar