GAZZE ŞERİDİNDE SAĞLIK KRİZİ (ANALİZ)

Siyonist İsrail Rejimi'nin Gazze Şeridine yönelik baskıları devam ediyor. Bu çerçevede İsrail Gazze Şeridi'ne sıkı kuşatma kuralları uygulamaktadır. 

Görüntülenme: 2107 Tarih: 08 Aralık 2020 12:51
GAZZE ŞERİDİNDE SAĞLIK KRİZİ (ANALİZ)

Gazze Şeridi Sağlık Bakanlığı, Gazze Merkez Laboratuvarı'nın, Gazze Şeridinin Siyonist İsrail Rejimi  kuşatması altında olması nedeniyle tıbbi ve sağlık malzeme ve ekipmanın tükenmesi nedeniyle korona testlerini durdurmak zorunda kaldığını açıkladı. 

Koronavirüs pandemisi, dünya çapında yaklaşık 67,5 milyon insanı etkileyen ve 1,5 milyon insanı ölüme götüren, hızla yayılan küresel  ve salgın hastalıktır.  Filistin, dünyadaki diğer ülkeler gibi, korona salgınıyla karşı karşıya kalmıştır. Bu karşılaşmada yaklaşık 110 bin Filistinli korona salgınından dolayı etkilenmiş ve 900'den fazla kişi de hayatını bu hastalıktan ötürü kaybetmiştir . Bu  virüse yakalanan Filistinlilerin 25 bin 121'i Gazze Şeridi'ndedir. Hayatını kaybedenler arasından ise yaklaşık 140 Filistinli  Gazze Şeridi'ndendir. Yaklaşık 170 Gazze vatandaşının durumu tehlikeli düzeydedir. 

Bununla birlikte, Gazze Şeridi ile Batı Şeria arasındaki önemli bir fark, Gazze'nin 2006 yılından beri işgalci Siyonist Rejim İsrail kuşatması altında olması, tıbbi ve sağlık yardım dahil insani yardım almasının ve gönderilmenin mümkün olmamasıdır. Gazze Şeridi Sağlık Bakanlığı, abluka altındaki koşullarda  tıbbi cihaz ve malzemelerin dışarıdan bu bölgeye girmesinin yasaklanması ve engellenmesinin Gazze sağlık sisteminin kırılganlığına neden olduğunu açıkladı. Gazze Merkez Laboratuvarı'ndaki korona testi bu nedenle durdurulduğunu da belirtti. 

14 yıllık Gazze kuşatması, Gazze'de yaşayan Filistinliler için Gazze'nin yaygın bir yoksullukla karşı karşıya kalması ve açık bir hapishane haline gelmesi sonucunu doğurmuştur. Böylece  ölümcül hastalıklara yakalanmış insanların sayısının artması ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e göre Gazze'nin büyük bir insani felaketle karşı karşıya olduğu gerçeği de dahil  geniş kapsamlı sonuçlar doğmuştur. Ancak koronavirüs olayının bu felaketlerden farklı olduğu söylenebilir. Çünkü koronavirüs diğer ölümcül hastalıklardan farklı olarak hem bulaşıcı hem de daha tehlikelidir. Koronavirüs  hastalığını teşhis etmek veya tedavi etmek için tıbbi tesislerin eksikliği veya yokluğu hastalık ile mücadele sürecini baltalayıp önleyebilir ayrıca Gazze Şeridi'ndeki insani felaketi şiddetlendirebilir. Filistin Sağlık Bakanı'nın danışmanlarından Fethi Abu Warda ise bu hususta şöyle diyor: "Gazze Şeridi'ndeki sağlık durumu felaket bir düzeydedir. "

Bu hususta göze çarpan bir başka önemli nokta da, Gazze'de böylesine felaket bir duruma rağmen, Filistin hükümetinin hala Gazze Şeridi'ndeki siyasi gruplarla siyasi anlaşmazlıklar içinde olması ve Gazze'ye olan yükümlülüklerini yerine getirmeyi reddetmesidir.  Zengin Arap ülkeleri, özellikle Siyonist Rejim İsrail ile ilişkilerini normalleştirenler ve dünya güçleri bu duruma karşı sessiz kalmış ve bu felakete ve kasten baskı altında bırakmaya hiçbir tepki göstermemişlerdir.  Bu arada, Gazze Şeridi'ndeki Filistin Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref Kudret de , acil iç, bölgesel ve uluslararası müdahale  yapılması ve Gazze'ye acil tıbbi yardım gönderilmesi çağrısında bulundu.

Bugün Gazze'deki durum, özellikle koronavirüs pandemisinin cirit attığı ortamda, insan hakları ve insani normların fiilen sözlü sloganlar haline geldiğini ve dünya siyasetinde ahlakın çöktüğünü  her zamankinden daha fazla kanıtlamıştır. 

parstoday

Yorumlar