KORSAN İSRAİL'DE SİYASİ İHTİLAFLAR ARTTI (ANALİZ)

Siyonist Rejim İsrail kabinesindeki anlaşmazlıklar tırmanmaya devam ediyor. 

Görüntülenme: 1517 Tarih: 28 Kasım 2020 13:00
KORSAN İSRAİL'DE SİYASİ İHTİLAFLAR ARTTI (ANALİZ)

Kasım 2018'den Mart 2020'ye kadar, Siyonist rejim  İsrail ciddi bir siyasi çıkmaza tanık oldu. Bir yıl içinde üç seçim yapılması, parlamento sandalyelerin çoğunun siyasi bir akım  ve hareket tarafından kazanılmasına ve yeni bir İsrail kabinesinin kurulmasına yol açmadı. Son olarak, koronavirüs salgınıyla beraber , Siyonist Rejim elebaşısı ve Likud Partisi lideri Binyamin Netanyahu, Mavi Beyaz Parti lideri Benny Gantz ile 18 aylık dönüşümlü başbakanlık ve koalisyon  kabinesinin oluşturulması için anlaştılar. 

Mevcut İsrail kabinesi, Mayıs 2020'de kurulduğundan bu yana,  bir çok ciddi sorunlar ile karşı karşıya kaldı. Ancak bu zorlukların en önemlisi, kabine içindeki ciddi güvensizlik ve ayrılıklar  ve bölünmeler oldu. Aslında, kabinenin kurulduğu ilk günden itibaren Netanyahu ile Gantz arasında yeterince güven yoktu,  Gantz ve mavi-beyaz müttefikleri için Netanyahu'nun 18 ay sonra iktidara olan ihtirası ve tutumu nedeniyle iktidardan vazgeçmeyeceği endişesi vardı.

Bu güvensizlik, Netanyahu'nun İsrail kabinesindeki bir dizi faaliyetleri ve girişimleri ile daha da arttı. Bütçe, Netanyahu ile Gantz arasında bugüne kadar devam eden ana çekişme noktalarından biriydi. Netanyahu, BAE ve Bahreyn ile ilişkileri normalleştirmek için yapılan anlaşma gibi önemli konuları Gantz ve kabine müttefikleri ile tartışmadı bile. Ayrıca Netanyahu'nun Gantz'a Suudi Arabistan ziyareti hakkında bilgi vermediği de söyleniyor.

Son anlaşmazlıkta, İsrail I-24 haber kaynağı, İsrail savaş bakanı Benny Gantz'ın Başbakan Binyamin Netanyahu'nun bir dizi subay ve askeri yetkilinin Sudan ziyaretinde İsrail heyetine katılma talebine karşı çıktığını bildirdi. Gantz, bir anlaşma ve karşılıklı tanıma olana kadar İsrail askerlerinin Sudan'a gitmesinin mantıklı ve akıllıca olmadığını söyledi. Ancak Netanyahu meseleyi siyasi olarak suistimal etmeye çalıştı.

Bu arada Netanyahu, kabinesinin savaş bakanı Gantz'ı, kendisinin suçlandığı "denizaltı skandalı" yolsuzluk davasına askeri gücünden yararlanarak müdahalede bulunmakla suçladı ve onu sert bir şekilde eleştirdi.

İsrail kabinesindeki ayrılıklar ve ihtilaflar, başbakan Netanyahu ile koalisyondaki ortağı Gantz arasındaki anlaşmazlıklar ile sınırlı değildir. Son zamanlarda başbakan Netanyahu ile Siyonist Rejim ordusu Genelkurmay Başkanı arasında da bir anlaşmazlık olduğuna dair haberler var. Netanyahu'nun İsrail ordusu genelkurmay başkanı Aviv Kochavi'ye güvenmediği ve bu önemli askeri yetkilinin önemli güvenlik konularındaki görüşlerini önemsemediği,  hassas güvenlik konularında iki taraf arasında işbirliği olmadığı söylenmektedir. 

Siyonist gazetelerden Haaretz ise, Netanyahu'nun Genelkurmay Başkanlarını gelecekte kendisine karşı siyasi bir tehdit olarak gördüğünü ve genel kurmay başkanını gelecekteki olası bir başbakan adayı tehdidi olarak gördüğünü yazdı. Bu yüzden, Kochavi'nin gelecekte kendisine karşı kullanabileceği  hiçbir şey söylemek istemiyor. Bu güvensizlik o kadar büyük ki, koronanın işgal altındaki topraklarda yayılmasına rağmen, Netanyahu İsrail ordusunun teçhizat ve tesislerini koronaya karşı koymak için kullanmak  bile istemiyor. Netanyahu, genelkurmay başkanına güvenmiyor ve onu sınırlandırmak için adımlar atarken, Mossad şefi Yossi Cohen'i Kochavi karşısında kullanmaktadır. 

Önemli olan son nokta ise,  Donald Trump'ın Amerika Birleşik Devletleri başkanlığı döneminin sona ermesiyle ve Joe Biden'in göreve başlamasıyla birlikte, Netanyahu'nun iktidar yapısındaki konumunun zayıflayacağıdır. 

parstoday

Yorumlar