KORSAN İSRAİL UNRWA'YI TASFİYE Mİ ETMEK İSTİYOR?

Merkezi Londra'da bulunan Gazze'ye Destek Uluslararası Halk Heyeti Başkanı İsam Yusuf, Birleşmiş Milletler Yakındoğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) yaşadığı mali krizin temel nedeninin “siyasi” olduğunu belirtti. 

Görüntülenme: 1265 Tarih: 26 Kasım 2020 14:34
KORSAN İSRAİL UNRWA'YI TASFİYE Mİ ETMEK İSTİYOR?

Düzenlediği basın açıklamasında Yusuf, ABD'nin ajansa yaptığı desteği kestiği 2018'den beri finansal sorunlar yaşayan UNRWA'nın bağışçılarına seslenerek, mali sorunlar nedeniyle Filistinli mültecilerin olumsuz yönde etkilendiğini ve bu sebeple yaşanan insani ve hukuki krizi dikkate almaya çağırdı.

İsrail rejimiyle uluslararası işbirlikçilerinin, UNRWA'nın tasfiyesini hedeflediğini aktaran Yusuf, UNRWA’nın durdurulmasının, aynı zamanda mülteciler konusunun kökten bitirilmesi ve Filistinlilerin doğdukları yurtlarına dönüş haklarının ellerinden alınması anlamına geldiğine dikkat çekti.

Ajansın artık mültecilere yardım eli uzatmaktan aciz kaldığına işaret eden Yusuf, bütün dünyanın dengesini bozan koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla birlikte Filistinli mültecilerin durumunun trajik bir hal aldığını anımsatarak, Arap ve İslam ülkelerine, UNRWA’ya mali destek verme çağrısında bulundu.

UNRWA'ya göre, ABD'nin yıllık 360 milyon dolar olan desteği 2018 yılında azaltıldı, 2019 yılında ise tamamen kesildi.

Diğer taraftan UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, geçtiğimiz haftalarda yaptığı bir açıklamada, sağlık görevlileri ve öğretmenler dahil 28 bin kurum çalışanının maaşlarının bir kısmının ödemesini ertelemek zorunda kaldıklarını söylemiş ve ajans çalışanlarının maaşlarının ödenebilmesi için uluslararası topluma 70 milyon dolarlık yardım çağrısı yapmıştı.

Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas), UNRWA'nın, çalışanlarının maaşlarının sadece bir kısmını ödemesine yönelik aldığı kararın insanlık ayıbı olduğunu vurgulamıştı.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar