NETANYAHU GERÇEKTEN SUUDİ ARABİSTAN'A GİTTİ Mİ?

Son günlerde Siyonist Rejim elebaşısı Binyamin Netanyahu'nun Suudi Arabistan ziyareti ve Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile üçlü görüşmesi hakkında çelişkili haberler ve spekülasyonlar söz konusu olmuştur. 

Görüntülenme: 1372 Tarih: 26 Kasım 2020 16:24
NETANYAHU GERÇEKTEN SUUDİ ARABİSTAN'A GİTTİ Mİ?

İlk kez İsrail ordusu radyosu Binyamin Netanyahu'nun Suudi Arabistan ziyaretini ve Bin Salman ve Pompeo ile görüşmesini bildirdi. Siyonist gazete Jerusalem Post ise İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Suudi Arabistan'a yaptığı gizli ziyaretin yeni ayrıntılarını daha da ortaya çıkardı ve Dışişleri Bakanı Gabbi Aşkenazi ve Savaş Bakanı Benny Gantz'ın Suudi Arabistan'a yaptığı gizli ziyaret ile ilgili bilgilendirmediğini belirtti. Siyonist gazete ayrıca İsrail istihbarat teşkilatı-Mossad başkanı  Yossi Cohen'in de Netanyahu'ya seyahatte eşlik ettiğini kaydetti.

İsrail medyasında çıkan haberin ardından çeşitli ülkelerdeki haber kaynakları da bu haberlere yer verdi, ancak İsrail ve Suudi yetkililer haberin doğruluğu konusunda yorum yapmadı. Reuters, Binyamin Netanyahu'nun Suudi Arabistan'da Suudi Veliaht Prens ile yaptığı görüşmenin doğruluğu konusunda yorum yapmaktan kaçındığını ve Likud parti toplantısında soruya cevap vermediğini bildirdi.

Habere verilen çeşitli tepkilerin ardından, Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan, Twitter hesabında, Veliaht Prens'in İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesini reddeden bir mesaj yayınladı. Dolayısıyla ilk aşamada bu haberin yayınlanması, başta İran İslam Cumhuriyeti olmak üzere direniş eksenine karşı psikolojik bir savaş yaratmak, aynı zamanda Trump yönetiminin Arap ülkeleriyle ilişkileri normalleştirmeye devam ettiğini kamuoyuna aşılamak amacıyla Siyonistlerin yaptığı bir medya oyunu gibi görünüyor. 

Bu bağlamda İran'ın eski Ürdün büyükelçisi Nusratullah Tacik, Netanyahu'nun Suudi Arabistan ziyareti ile ilgili çelişkili haberlerin yayınlanmasının, sadece İran'ı kışkırtmak, bir başka deyişle İran'ı sinirlendirmek ve bir yandan da Pompeo'yu cesaretlendirmek için yapıldığını düşünüyor. 

Bir diğer nokta ise Donald Trump'ın iktidarı Joe Biden'e devretmeye başladığı sırada, yani Bin Salman ve Netanyahu'nun en önemli destekçisinin siyasetten uzaklaştığı bir dönemde böyle bir ziyaretin gerçekleşme ihtimalidir. 

Bu konuda iki farklı görüş söz konusudur. İlk görüş, Muhammed bin Selman'ın Trump ve Netanyahu ile yakın bağları olduğu ve esasen büyük kararlar alma güveninden yoksun bağımlı biri olduğu yönündedir. Dolayısıyla, Siyonistlerin çıkarlarına hizmet ettiği ve bin Selman'ın Suudi Arabistan kraliyet tahtına oturmak için Siyonist lobilerin desteğine göz diktiğ, göz önüne alındığında böyle bir görüşme olasılığı mümkündür. Özellikle medyaların da belirsizliği ve bu ziyaretteki gayri resmi haberler şeklindeki medya oyunu, Suudi Arabistan içinde ve bölgesel düzeyde bin Salman'a yönelik kamuoyunun baskısını önlemeyi amaçladığını gösteriyor. 

Diğer bir görüş ise Netanyahu'nun Suudi Arabistan'a gitmediği, ancak daha düşük rütbeli bir yetkilinin gittiği ve Netanyahu'nun ziyareti haberlerinin Siyonistleri sevindirmek için uyduruk bir hikaye olduğu. Batı Asya meseleleri uzmanı Dr. Seyyed Hadi Borhani, "Bin Salman ve Pompeo buluştuğunda, Siyonistler bu konuda bir aldatmaca planladılar. Bu çerçevede  işgal altındaki topraklardan bir uçağın bu bahaneyle Suudi Arabistan'ın NEOM bölgesine uçması mümkündür.  Hatta düşük rütbeli bir İsrailli yetkiliyi getirip geri götürdükleri de mümkün. İsrailliler bu hususu bu oyunu oynamak için kullandılar ve Netanyahu ile Ben Salman arasında bir görüşme olduğunu söylemek için oyun kurdular. İsraillilerin bu tür konularda uzun bir geçmişi var ve bunu yapmakta kararlı görünüyorlar. "

Sonuç olarak, böyle bir ziyaretin olup olmadığına bakılmaksızın, direniş grupların bunun için endişelenmedikleri söylenebilir. Nitekim Yemen ordusu ve halk komitelerinin Suudi Arabistan'ın Aramco'ya  füze saldırısı, Netanyahu'nun bin Salman ile iddia edilen görüşmesinden beş saat sonra gerçekleşmiş oldu.

parstoday

Yorumlar