ARAMCO'NUN VURULMASI NE ANLAMA GELİYOR (ANALİZ)

Yemen halk komiteleri ve Ordusu füze birimi Pazartesi sabah Cidde kentinde Aramco Petrol Tesislerine saldırı düzenledi. 

Görüntülenme: 1578 Tarih: 24 Kasım 2020 12:09
ARAMCO'NUN VURULMASI NE ANLAMA GELİYOR (ANALİZ)

Aramco Petrol Tesisleri ilk kez Yemen halk komiteleri ve Ordu güçleri tarafından füzeli saldırıya uğramıyor. Eylül 2019'da Bukayk ve Hurays'ta Aramco Tesisleri  füzeli saldırıya uğramasıyla Arabistan ekonomisi önemli oranda zarar gördü.
 Fakat geçen gün Cidde kentinde Aramco Petrol dağıtım istasyonuna yapılan saldırılar birkaç açıdan önem taşıyor.
 Her şeyden önce saldırının Amerika Dışişleri Bakanı Pompeo’nun Arabistan'a Ziyareti ile eş zamanlı yapılması büyük önem taşıyor. Her ne kadar siyonist rejim başbakanı Netanyahu Arabistan'a ziyareti konusunda sessiz kaldıysa da birçok haber kaynağı bu ziyareti onayladı. Başka bir ifade ile Aramco  tesislerine yapılan saldırılar Netanyahu'nun Arabistan Ziyareti ile eşzamanlı yapıldığı için bu saldırının Batı Asya bölgesinde hem Arabistan ve hem siyonist rejime güç konumundan bir uyarı niteliğindedir.
İkinci önemli konu kullanılan füzedir. Yemen Ordu güçleri sözcüsü Yahya Seri saldırda seyir füzesi Kudüs 2 füzenin kullandığını duyurdu. Seri, Kudüs 2 füzesinin Yemen  füze birimleri tarafından üretilen kanatlı füzelerin yeni kuşağı olduğunu duyurdu. Füzenin Suudi Arabistan'ın derinliklerini  başarılı şekilde hedef alması ile Aramco tesislerine yapılan saldırı sonucu Yemenlilerin yeni füzesi de tanıtılmış oldu.
 Üçüncü önemli konu Cidde kenti ve Yemen sınırları arasında 650 kilometreden fazla mesafenin olmasıdır. Üstelik Arabistan semaları Amerikan modern teknoloji sahibi  patroit füze sistemleri ile korunuyor. Başka bir ifade ile Kudüs 2 füzeleri sahip olduğu teknoloji ile radara yakalanmadan hedefini başarı ile vurabilmiştir. Bu sebepten dolayı Aramco tesislerine yapılan füzeli saldırı Yemen halk komiteleri ve ordusu için  önemli bir başarı sayılırken  aynı zamanda Suudi Arabistan'a bir uyarı niteliğinde ve Yemenlilerin daha fazla saldırı kabiliyetinin bulunduğunu gösteriyor.
 4. önemli mesele söz konusu tesislere yapılan saldırının  Maarib’de Mas askeri üssünün işgalden kurtarılmasından sadece iki gün sonra yapılmasıdır.  Aslında bu saldırı Suudi koalisyon güçlerine sadece 2 gün zarfında atılan 2. ağır tokattır. Bu saldırının stratejik üstte kontrol sağlanması ile birlikte yapılması, Yemen  güçlerinin çok yönlü saldırıları aynı zamanda yapabildiğini  ve bunun önemli bir ilerleme  olduğunu gösteriyor.
 5. önemli konu ise saldırının savunma boyutudur. Aramco tesislerine geçen gün yapılan saldırı, Yemen karşıtı Suudi koalisyona, saldırıların devam etmesini aynı zamanda Yemen ulusal Kurtuluş hükümeti limanlarında, yakıt taşıyan tanker gemilerin yanaşması ve yük boşaltmasını engellemek gibi insanlık dışı girişimlerin devamına bir tepkidir.
 Ensarullah hareketi 11 Kasım 2020 tarihinde, gelecek günlerde Arabistan'a geniş çaplı saldırılar yapacağı uyarısında bulunarak, bunların limanlar ve havalimanlarının kapatılmasının sürmesine bir yanıt olduğunu belirtmişti. Bu yüzden Mas üstünün kurtuluşu ve füze saldırısının yapılması bu uyarının gerçeğe dönüşmesidir .
 Ve son olarak Mas askeri üssünün işgalden kurtuluşu ve Cidde'de Aramco tesislerine yapılan füze saldırısı Yemen halk güçleri ve Ordu'nun caydırıcı gücünün artmakta olduğunu,  bunun ise savaş meydanında güç dengesini tekrar değiştirebileceğini gözler önüne seriyor.

parstoday

Yorumlar