KORSAN İSRAİL KUDÜS VE BATI ŞERİA'DA HAK İHLALLERİNİ GENİŞLETİYOR

Filistin İnsan Hakları Merkezi tarafından yayınlanan bir raporda, Filistin Yönetimi’nin İsrail ile ilişkileri normalleştirme kararı aldığı bu haftada, işgal rejiminin, Kudüs ve Batı Şeria’ya yönelik baskınları, yıkım faaliyetleri ve Yahudi yerleşim birimi inşa çalışmaları gibi ihlallerinde ciddi bir artışın gözlendiği bildirildi. 

Görüntülenme: 1351 Tarih: 20 Kasım 2020 20:20
KORSAN İSRAİL KUDÜS VE BATI ŞERİA'DA HAK İHLALLERİNİ GENİŞLETİYOR

Merkezin haftalık raporunda, İsrail işgal rejiminin, son bir hafta içinde, Filistin halkına karşı 215 hak ihlalinde bulunduğuna, 180 ihlalin gerçekleştirildiği bir önceki haftaya nazaran son günlerde ihlallerin yükselişe geçtiğine yer verildi.

İşgalci İsrail’in sivil vatandaşlara karşı orantısız güç kullandığına işaret edilen raporda, işgal altındaki Kudüs ve Batı Şeria’da aralarında bir çocukla bir gazetecinin de bulunduğu 12 Filistinlinin işgal güçleri tarafından vurularak yaralandığına dikkat çekildi.

Terörist İsrail'in Filistin’in tarihi kentlerinde izlediği politikalarda baskı, şiddet, zulüm ve ırkçılığın öne çıktığına değinilen raporda, işgal altındaki bölge sakinlerinin temel haklarının açıkça ihlal edildiği vurgulandı.

Raporda, Filistin halkının geçim kaynakları arasında ilk sıralarda yer alan tarım arazilerinin İsrail’in hedefinde olduğu anımsatılarak, İsrail güçlerinin, Filistinli çiftçilere ait tarım arazilerine buldozerlerle girerek, onlarca dönümdeki mahsule ve sulama ağlarına hasar verdiğine dikkat çekildi. Ayrıca, İsrail'in uluslararası hukuka aykırı şekilde imha politikaları uygulamaya ve işgal ettiği bölgelerdeki nüfusun geçimini etkilemeye devam ettiği kaydedildi.

Filistin İnsan Hakları Merkezi aynı zamanda, İsrail politikalarının, yıkım, toprakları ele geçirme ve inşaat ruhsatı vermeme yoluyla Filistinlileri topraklarından tehcir etmeyi amaçladığına vurgu yaptı.

Özellikle Batı Şeria’da tutuklama operasyonlarında benzersiz bir artışın yaşandığı belirtilen raporda, aralarında 5 çocuğun da yer aldığı 77 Filistinlinin hiçbir gerekçe gösterilmeden hukuksuz yere tutuklandığının altı çizildi. Keza işgal altındaki kadim Kudüs kentinde de İsrail güçlerinin, onlarca Filistinli vatandaşın evine baskın düzenleyip bazılarını tutukladığı kaydedildi.

Batı Şeria ve Kudüs'te sık sık evlere baskın düzenleyen İsrail güçleri, çeşitli iddialarla Filistinlileri gözaltına alıyor.

İsrail’in yeni yasa dışı yerleşim birimleri inşa ederek fanatik Yahudi yerleşimcilerin Filistin topraklarını istila etmesinin önünü açtığının ifade edildiği raporda, İsrail Planlama ve Toprak Kurumu’nun, 15 Kasım Pazar günü işgal altındaki Doğu Kudüs'teki Givat Hamatos Yahudi yerleşim alanında 1257 yeni konutun inşa edilmesi için ihale açtığı hatırlatıldı. İsrail’in bu kararı birçok kesimden sert tepkilerin gelmesine neden oldu.

Raporda, İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın muhtelif yerlerinde Filistinlilere ait bazı ev ve tarım arazilerindeki barakaları yıktığı ifade edildi. Aynı şekilde, Siyonist İsrail'e bağlı Kudüs Belediyesi’nin, işgal altındaki Doğu Kudüs'te yaşayan bazı Filistinlilere ev ve yapılarının yıkılacağını bildiren tebligat yolladığı belirtildi.

Diğer taraftan Kudüs Belediyesi’nin yıkım masraflarını evi yıkılan kişilerden tahsil etmesi nedeniyle Filistinliler evlerini kendileri yıkmak zorunda kalıyor.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar