HAMAS'TAN İZZETTİN EL KASSAM'IN ŞEHADET YILDÖNÜMÜNDE ÖNEMLİ BİLDİRİ

Hamas, Siyonist işgalcilere karşı gösterdiği direnişle tarihe adını yazdıran Şeyh İzzettin el-Kassam’ın şehadet yıldönümünü yad ederek, “Filistin, özgürlüğüne kavuşuncaya kadar Şeyh Kassam’ın izinde yürümeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.  

Görüntülenme: 1650 Tarih: 20 Kasım 2020 02:53
HAMAS'TAN İZZETTİN EL KASSAM'IN ŞEHADET YILDÖNÜMÜNDE ÖNEMLİ BİLDİRİ

Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas), Filistin’in İngiliz işgalinden kurtarılması için verilen mücadelenin öncülerinden olan değerli ilim ve cihad önderi Şeyh İzzettin el-Kassam’ın 85. şehadet yıl dönümü münasebetiyle bir açıklamada bulunarak büyük komutanı yad etti.

Hamas açıklamasında, “Mukaddes topraklarımızda bir Yahudi devletinin kurulmasını ön gören planlara ve İngiliz işgaline karşı direniş meşalesini yakan Şeyh el-Kassam’ın şehadeti üzerinden 85 yıl geçti.” ifadelerini kullandı.

Açıklamada, Şeyh el-Kassam’ın, Filistin meselesinin İslami bir dava olduğuna ve bu davaya sahip çıkmanın sadece Filistinlilere değil bilakis tüm Müslümanlara farz olduğuna iman ettiğine dikkat çekildi. Açıklamada ayrıca, “Şeyh İzzettin el-Kassam, sürekli olarak Filistin’i işgalden kurtarmanın tek yolunun silahlı direniş olduğunu vurgulardı.” denildi.

Hamas, şehit Şeyh el-Kassam’ın, bütün Müslümanlara örnek bir komutan olduğunu belirterek, Filistinlilerin kalbinde derin izler bıraktıktan sonra ahirete irtihal ettiğini kaydetti.

Şeyh İzzettin el-Kassam, 1880'de Suriye'nin Lazkiye şehrine bağlı Cebele'de dünyaya geldi. Suriye ve Mısır'da İslami ilimleri tahsil eden el-Kassam, Ezher Üniversitesinden mezun olmuş ve Suriye'de İslami irşat vazifesine başlamıştır.

Şeyh el-Kassam, Siyonizm’in İngiliz manda idaresi tarafından desteklendiği kanaatiyle esas mücadelenin İngilizlere karşı yürütülmesi gerektiğine inanıyordu. Dolayısıyla genel bir mücadele için hazırlıklarını tamamladıktan sonra Balfour Deklarasyonu’nun yıldönümünde hareketi başlattı (2 Ekim 1935). Fakat ilerleyen günlerde İngilizler teşkilâtın gizli karargâhını bastılar ve Nablus-Cenin arasındaki Yabed mevkiindeki çatışma neticesinde Şeyh el-Kassam şehit edildi (20 Kasım 1935). Cenazesi Hayfa’ya götürülerek ertesi gün defnedildi.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar