TRUMP DÖNEMİNDE SİYONİST YERLEŞKE İNŞAATLARI İKİ KAT ARTTI

İsrail merkezli bir sivil toplum kuruluşu olan "Şimdi Barış Hareketi”, işgal edilen Filistin topraklarında inşa edilen Yahudi yerleşim birimi sayısının, ABD Başkanı Donald Trump'ın 4 yıllık başkanlığı döneminde 2 kat arttığını açıkladı. 

Görüntülenme: 2262 Tarih: 10 Kasım 2020 12:03
TRUMP DÖNEMİNDE SİYONİST YERLEŞKE İNŞAATLARI İKİ KAT ARTTI

İsrail’in devam eden gayrimeşru yerleşim politikasını yakından takip eden Şimdi Barış Hareketi, bölgedeki son gelişmeler hakkında bir rapor yayınladı.

Joe Biden’a karşı ABD seçimlerini kaybeden Trump'ın başkanlığı döneminde işgalci Yahudiler için inşa edilen yerleşim merkezlerinde ciddi manada bir artışın gözlendiğine değinilen raporda, “ABD'nin, İsrail’in yerleşim politikası konusunda sergilediği pozisyonunda geniş kapsamlı değişiklikler yaşandı.” İfadelerine yer verildi.

Raporda, ABD’nin sınırsız desteğini arkasına alan İsrail rejiminin, yeni yerleşim birimi projelerini hayata geçirerek, “ilhak”ı Filistin halkına emri vaki şeklinde dayattığına işaret edildi.

Trump’ın, Filistin topraklarını işgal girişimini meşrulaştırmaya yönelik ortaya koyduğu gayretlerin sonucunda İsrail’in yerleşim alanlarını genişlettiğini aktaran Şimdi Barış Hareketi, “2013-2016 yıllarında 10 bin 331 yerleşim birimine izin verilirken, 2017-2020 tarihlerinde 26 bin 331 yerleşim biriminin inşasına onay verildi.” dedi.

Ayrıca raporda, yeni yerleşimlerin inşası için Filistinlilere ait çok sayıda ev ve yapının işgal güçleri tarafından yerle bir edildiği, bu sebeple de birçok ailenin açıkta kaldığı bildirildi.

Filistin basınında yer alan bilgilere göre tüm uluslararası camia söz konusu yerleşim birimlerini yasa dışı kabul ediyor ve İsrail rejimini, yerleşim alanlarını genişletme politikasından bir an önce vazgeçmeye çağırıyordu. Ancak Siyonist İsrail'in neredeyse her isteğini yerine getiren ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelmesiyle birlikte ABD, işgal altındaki Filistin toprakları üzerine inşa edilen Yahudi yerleşim merkezlerini "yasal" kabul eden ilk ülke oldu. 

Diğer taraftan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Aralık 2016'da aldığı 2334 sayılı kararla, İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarındaki tüm yerleşim faaliyetlerini derhal durdurmasını talep etmişti.

 Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar