ABD CEBRAN BASİL'E NEDEN BOYKOT UYGULADI?

Amerika Hazine bakanlığı Cuma günü şöyle bir açıklamada bulundu:" Lübnan'ın eski dışişleri bakanı ve Özgür Ulusal Hareket lideri Cebran Basil, yaptırım listesine alınmıştır. " Amerika'nın bu girişimi birkaç noktadan önem taşımaktadır. 

Görüntülenme: 1631 Tarih: 10 Kasım 2020 02:56
ABD CEBRAN BASİL'E NEDEN BOYKOT UYGULADI?

Amerikalılar  Cebran Basil yaptırımının nedeninin onun Lübnan iktidar yapısındaki geniş çaplı yolsuzluğu olduğunu öne sürdü.  

Amerika hazine bakanı Steven Mnuchin ise bu hususta şöyle bir açıklamada bulundu: "  Basil'in başlıca örneği sayılan Lübnan'ın siyasi düzenindeki sistematik yolsuzluk halk yararına olduğu  etkin devlet temellerinin yok olmasına yardımcı olmuştur."

Gerçekte Amerikalılar  Basil'in ve gelecekte de diğer şahısları yaptırımlara tabi tutmakla   sözde Lübnan'dan  geniş çaplı yolsuzluğu yok etmek ve bu ülke halkına yardım etmek istiyorlar.

Buna rağmen  Amerika'nın bu girişimi ve öne sürdüğü hedef de iddianın ötesine geçmemiştir. Aslında Amerika'nın bu girişiminin daha derin ve sağlam nedenleri bulunmaktadır. Bunun en önemli nedeni Cebran Basil ve başında bulunan partinin  Lübnan Hizbullah Hareketi ile ilişkili olmasıdır.  

Şimdi de  Amerika Cebran Basil'i yaptırımlara tabi tutarak  onun Lübnan Hizbullah hareketi ile ilişkilerini kesmek istiyor.

Bu doğrultuda   Lübnan Özgür Ulusal Hristiyan Partisi başkanı Cebran Basil  " Amerika'nın  Paralı Askeri Değilim."  diyerek  Amerikalıların ondan Hizbullah Partisi ile ilişkilerini kesmesini istemişti.

Wall Street Journal  gazetesi de daha önce  bu yaptırımlardan hedefin  Hizbullah hareketinin kısıtlanması olduğunu belirtti. Gerçekte   Amerika Lübnan'daki siyasi süreci özellikle de  Hizbullah'ın gücünün ve etkinliğinin artmasından memnun değildir. Sonuçta da  yaptırım ve terörizmi destekleme bahanesi ile  siyasi yenilgilerini telafi etmek ve Hizbullah'ın  gücünün artmasını  engellemek istiyor.

Cebran Basil'in Amerika tarafından  yaptırımlara tabi tutulmasının bir başka amacı  Lübnan'ın iç koşullarıdır.  Lübnan  son aylarda Hassân Diyab'ın  başkanlığındaki   geçici hükümet tarafından yönetilmektedir.

Saad El Hariri  geçen ay içerisinde  Lübnan'ın yeni başbakanı olarak tanıtıldı. Ancak  şimdiye kadar Lübnan'da yeni kabineyi  oluşturamamıştır. 

Cebran Basil'in Saad El Hariri'ye karşı çıkması ve de  onun gayrı siyasi kabine önerisini reddetmesi pratikte  El Hariri'nin  Lübnan'da yeni kabine oluşturma sürecini başarısızlığa sürükledi. 

Bu yüzden  görünen o ki  Amerika Cebran Basil'i yaptırımlara tabi tutarak   onu Saad El Hariri'yi  kabine oluşturmakta uyum sağlamasına mecbur bırakmak istiyor. Bu ise Lübnan içişlerine açık müdahale sayılır.

Bu doğrultuda  Lübnan Hizbullah Hareketi  yayımladığı bildiride   Amerika'nın  Cebran Basil aleyhindeki yaptırımlarından güdülen hedefin  Özgür Ulusal  Hareketi Partisi başkanını Amerika'nın Lübnan'a dikteleri ve koştuğu koşulları  kabul etmeye zorlamak yönünde olduğunu da belirtmiştir.

Özgür Ulusal Lübnan Hareketi Partisi de  Amerika'nın bu Hristiyan parti başkanına yönelik yaptırımların intikam mahiyeti taşıdığını  belirterek bu partinin yine de  özgür şekilde karar alacağını  ve dış baskılara karşı teslim olmayacağını belirtti.

Amerikalı bir makam da  Cebran Basil'in boykot edilmesine işaretle  bu yaptırımların tüm Lübnan siyasi güçlerine uyarı mahiyeti taşıdığını belirtti.

Bu çerçevede performanslarını değiştirmek istemeyen gruplar  ve partiler hedefler alınmıştır. Onların  Lübnan gösterilerine göz yummaları ve Beyrut'taki patlamayı da hiç saymaları istenmiştir.

 Dikkat çeken son nokta ise   Cebran Basil gibi kişilerin geleceğe dönük tedbirler olarak da sayılmasıdır. Amerikalılar  bu tür girişimleri ile Lübnanlı şahsiyetlere  Amerika çıkarları tersine hareket etmenin  onlar için ağır sonuçları olabileceğini göstermek istiyor.

parstoday

Yorumlar