KORSAN İSRAİL'İN İDARİ TUTUKLULUK ZULMÜ HAD SAFHADA

Cenevre Haklar ve Özgürlükler Konseyi, uluslararası camiayı, “idari tutukluluk” politikasına son vermesi için İsrail rejimine baskı yapmaya çağırdı. 

Görüntülenme: 1601 Tarih: 10 Kasım 2020 11:44
KORSAN İSRAİL'İN İDARİ TUTUKLULUK ZULMÜ HAD SAFHADA

Cenevre Konseyi, Siyonist İsrail'in serbest bırakma kararı mukabilinde 103 gündür sürdürdüğü açlık grevine son veren Filistinli esir Mahir el-Ahres’i, başarıyla sonuçlanan mücadelesinden ötürü tebrik ederken, idari tutukluluk hukuksuzluğunu ısrarla sürdüren İsrail’i kınadı.

İşgalci İsrail hapishanelerinde hâlâ 365'i idari tutuklu 4 bin 700 Filistinli esir bulunduğunu hatırlatan Cenevre Haklar ve Özgürlükler Konseyi, İsrail’in Filistin halkına yönelik sürdürdüğü idari tutukluluk zulmünün bir an önce sonlandırılması gerektiğinin zamanı geldiğine vurgu yaptı.

İsrail, "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayalı olarak 1 ila 6 ay alıkoyabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Öte yandın, Filistinli esir Mahir el-Ahres, 103 gün süren açlık grevini, işgal rejiminin kendisini bu ayın 26'sında serbest bırakacağını kabul etmesi üzerine askıya alma kararı aldı.

Filistin Esir Kulübü, konuyla ilgili açıklamasında yapılan anlaşmanın işgal rejiminin Mahir El-Ahres'i bu ayın 26'sında serbest bırakmasını ve idari tutukluluk halini uzatmamasını gerektirdiğini ve 26'sına kadarki sürenin de hastanede tedavisiyle geçeceğini belirtti.

Batı Şeria'nın Cenin bölgesinden olan 49 yaşındaki Mahir El-Ahres 27 Temmuz 2020 tarihinde idari tutuklu olarak gözaltına alındığı tarihten itibaren, idari tutukluluk halini protesto amacıyla açlık grevini başlatmıştı. 

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar