SUDAN DIŞİŞLERİ BAKANINDAN POMPEO'YA İSRAİL İTİRAZI

 

Görüntülenme: 2291 Tarih: 07 Eylul 2020 19:10
SUDAN DIŞİŞLERİ BAKANINDAN POMPEO'YA İSRAİL İTİRAZI

Trump hükümeti kendi hedefleri ve de Siyonistlerin amaçları doğrultusunda türlü girişimlerde bulunuyor. Bu çerçevede Siyonist Rejim'in Arap ve Müslüman ülkeler tarafından tanınması için Amerika dışişleri bakanı Pompeo'yu görevlendirmiştir. Ancak bu girişimler ve baskılar Sudan gibi ülkelerin de eleştirilerine neden olmuştur.

Sudan dışişleri bakanı Ömer Kamereddin ise Amerika'nın bu ülkeyi Siyonist Rejim İsrail ile diplomatik ilişkiler kurmak için baskı altında bıraktığını halbuki bu normalleşmeye karşı Sudan'ın bir şey elde etmediğini belirtti.  Ömer Kamereddin  Pompeo'nun  25 Ağustos Hartum ziyaretine değinerek   bu ziyaretin Sudan'ın Amerika'nın terörizm hamisi ülkeler listesinden çıkarılmasına karşılık olarak Siyonist Rejim ile ilişkileri normalleştirme çerçevesinde gerçekleştiğini belirtti.    Sudan yönetim konseyi başkanı Abdülfettah El Burhan ise  Pompeo ile görüşmesinde  İsrail ile ilişkileri normalleştirme karşılığında  Sudan'ın hangi ekonomik çıkarlardan yararlanabileceğini  ve Sudan'ın ne zaman Amerika'nın terörizm hamisi ülkeler listesinden çıkarılacağı sorularını sormuştur. Amerika hükümeti ise bu hususta Siyonistlere danıştıktan sonra görüşlerini bildireceklerini belirttiler. 

Mike Pompeo  23 ila 28 Ağustos günleri arası bölgeye yaptığı ziyarette  işgal altındaki topraklara, Sudan, Bahreyn ve Umman'a ziyarette bulundu.  

  Pompeo'nun bu ziyaretten amacı ise  Arap ülkeleri  BAE gibi Siyonist Rejim İsrail'i tanımaya götürmesi ve isteklendirmesidir.    Bu ziyaret aslında Amerika başkanı Donald Trump'ın  13 Ağustos'ta bir bildiri yayımlayarak  Siyonist Rejim İsrail ve BAE'nin  ilişkilerini tamamen normalleştirme isimli Abraham anlaşmasını bildirmesinin ardından gerçekleştirildi. 

  Aslında Trump hükümeti   yukarıdan aşağıya doğru bakışı ile  özellikle de zayıf ülkeleri kendi istekleri çerçevesinde yönlendirmeye çalışıyor ve bu taviz karşılığında bu ülkelere hiçbir avantaj da tanımıyor.  Buna ilaveten  Trump hükümeti   Amerika başkanlık seçimi yaklaştığından dolayı İsrail ve Siyonist Rejim lobisinin desteğini de arkasına almak için Batı Asya bölgesi ve Kuzey Afrika Arap ülkelerine Siyonist Rejim ile ilişkilerini normalleştirmeleri için baskılarını arttırmıştır.  Buna rağmen Sudan dışişleri bakanının  eleştirileri   Washington makamlarının zannettiği gibi bu sürecin kolay olmadığını gösteriyor.   Nitekim bu gayrı meşru talebe boyun eğmek    bu ülkeler için ağır siyasi masraflar ve bedeller de dayatacaktır.  Bu çerçevede BAE'nin Siyonist Rejim ile ilişkilerini normalleştirme kararı    İslam alemi ve Arap ülkelerinin olumsuz tepkileri ile de karşılaşmıştır.  Şimdi de görünüşte Washington'un talebine uymak isteyip de halkın baskıları yüzünden bunu yapamayan Sudan yönetiminin  Amerika'nın boş vaatlerde bulunmasından dolayı bu talebi şimdilik reddetmiştir.   

Sudanlı siyasi analist Muhammed El Mübarek ise şöyle diyor:"  Sudan halkının  Filistin meselesine yönelik yaklaşımı   değişmez ve sabittir. Sudan halkı her daim Filistin'in yanında yer alacak ve İsrail ile normalleşmeyi kabul etmeyecektir. "

Sudan dışişleri bakanı  ise Pompeo'nun  Sudan'ın isminin terörist hamisi ülkeler listesinden ne zaman silineceğine değinmediğini ve bu alanda açık bir söz vermediğini Amerika'nın Sudan'a yapacağı mali yardımlar hususunda da söylenmeye bile değer taşımayan sözler ettiğini vurguladı. 

Bu doğrultuda Siyonist medya organları üst düzey Amerikalı makamlardan naklen   Sudan'ın isminin  terörizm hamisi ülkeler listesinden   silinmeyeceğini belirtti.  Tabii Sudan dışişleri bakanı Sudan'ın bu listeden ister İsrail ile barışmak ister bu durum olmadan  eninde sonunda silineceğini düşünüyor. 

 

Görünen o ki Sudan üst düzey makamları    Amerika'nın Sudan'ı hiçe karşılık  büyük bir tehlikeye sokmak istediği girişiminden haberdardırlar.  Bu yüzden  Sudan dışişleri bakanının sözlerinden anlaşıldığı gibi Sudan bu nedenlerden dolayı  Siyonist Rejim ile ilişkileri reddetmektedir. 

parstoday

Yorumlar