27 YILIN ARDINDAN İSMAİL HENİYYE'NİN LÜBNAN'I ZİYARET ETMESİNİN HEDEFLERİ NELER? (ANALİZ)

 

Görüntülenme: 2448 Tarih: 04 Eylul 2020 01:57
27 YILIN ARDINDAN İSMAİL HENİYYE'NİN LÜBNAN'I ZİYARET ETMESİNİN HEDEFLERİ NELER? (ANALİZ)

Filistin İslami direniş hareketi siyasi büro başkanı İsmail Heniye 1 Eylül günü 27 yılın ardından Lübnan’ın başkenti Beyrut’a gitti.

İşgalci İsrail rejimi 1992 yılında bir siyonist askerin Hamas hareketi tarafından idam edilmesine tepki olarak, şehit Abdulaziz Rentisi ve İsmail Heniye’nin de aralarında olan Filistin direniş liderleri ve komutanlarından 415’ini Lübnan’a sürgün etti. Fakat sürgüne gönderilen Hamas üyeleri Lübnan’a gitmenin Filistin ülküsüne ihanet bilerek kendi vatanlarını terk etmeyeceklerini duyurdular; bunun üzerine sınır çizgisine yakın “Merc el-Zehur” bölgesinde kurdukları “Kudüs’e dönüş” kampında yaşadılar.
Filistinli esirlerin Beyrut’a gitmemekteki direnişleri ve uluslararası baskılar, siyonist rejimin 1993 yılında yani sürgünden bir yıl sonra onların Filistin’e dönüşünü kabul etti. Şimdi Heniye Lübnan’ın batısındaki Beka çölünde Merc el-Zehur kampı ardından Beyrut’a ilk ziyaretini gerçekleştirdi.
Heniye’nin Beyrut ziyareti Filistin güvenliği ve çıkarlarına karşı gelişen dış gelişmelerin doğrultusunda gerçekleşiyor. Hamas hareketi de Heniye’nin bugün Beyrut’ta düzenlenecek olan Filistinli grupların konferansına katılmak hedefi ile gerçekleşiyor.
Yüzyılın Anlaşması ve BAE’nin siyonist rejim ile ilişkilerin normalleştirilmesi için yapılan anlaşma, Heniye’nin Beyrut ziyaretinin sebebidir. Geçen 28 Şubat tarihinde Amerika başkanı Donald Trump tarafından açıklanan Yüzyılın Anlaşması’nın maddelerinden biri, Filistinli mültecilerin kendi topraklarına geri dönmemeleri ve halen bulundukları ülkelerde kalmalarıdır. 
Lübnan batı Asya bölgesinde bir ülke olarak 1948 yılından itibaren bazı mülteci Filistinlileri ağırlıyor. Lübnan’da bulunan 12 mülteci kampında yaklaşık 210 bin Filistinli mülteci yaşarken 273 bini de kamp dışında hayatını sürdürüyor.
Hamas’ın İsmail Heniye’nin Filistin dışına ziyareti hakkında yayınladığı bildiride, “Bu yolculuğun hedeflerinden biri, Filistinli mültecilerin sosyal ve insani durumlarının iyileştirilmesi ve ayrıca kendi köy ve kentlerine geri dönmek isteyenlerin dönüş şartlarını oluşturmaktır” diye belirtildi. Başka bir ifade ile aslında Heniye’nin Beyrut ziyaretindeki hedeflerden biri, Filistinli mültecilerin geri dönüşü ile ilgili Yüzyılın Anlaşması’nı dikkate almamaktır.
Heniye’nin Beyrut ziyaretinin bir diğer hedefi, Birleşik Arap Emirlikleri ve siyonist rejim arasındaki anlaşmaya karşı Filistinli ve Lübnanlı gruplar arasında görüş birliğinin sağlanmasıdır. 
Amerika başkanı Donald Trump 13 Ağustos tarihinde Birleşik Arap Emirlikleri ve korsan rejimin ilişkileri normalleştirmek için anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Ardından BAE ve korsan rejim yetkilileri karşılıklı telefon görüşmeleri gerçekleştirdiler. Geçen pazartesi günü de siyonist rejim hava yolları El Al ise ilk kez Tel Aviv’den BAE'nin başkenti Abu Dabi havaalanına ilk ticari uçuşunu Suudi Arabistan hava sahasından geçerek gerçekleştirdi. 
Amerika başkanı Donald Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner, başbakanlık bürosu iç güvenlik konseyi başkanı Meir bin Şebat başkanlığındaki siyonist heyetin yanında Birleşik Arap Emirlikleri yetkilileri ile görüşmeler hedefi ile Abu Dabi’ye gitti. 
Aslında Birleşik Arap Emirlikleri’nin korsan rejim ile ilişkileri normalleştirme anlaşmasının sonuçlarından biri çeşitli Filistinli gruplar, ayrıca Filistinli gruplar ile batı Asya’da direniş eksenindeki diğer gruplar arasında dayanışma ve fikir birliği oluşmasıdır. 
Filistin İslami direniş hareketi Hamas siyasi büro başkanı İsmail Heniye’nin Beyrut ziyareti de aynı görüş birliği ve dayanışmanın göstergesi olmaya ilaveten, Abraham anlaşması ve diğer Arap ülkelerin siyonist rejim ile benzer anlaşmaların muhtemel imzalanmasına karşı güçlenmenin göstergesidir.

PARSTODAY

Yorumlar