ABD-SİYONİST İSRAİL VE BAE ORTAK BİLDİRİ YAYINLADI

 

Görüntülenme: 1754 Tarih: 02 Eylul 2020 03:41
ABD-SİYONİST İSRAİL VE BAE ORTAK BİLDİRİ YAYINLADI

Amerika, siyonist İsrail rejimi ve Birleşik Arap Emirlikleri, dün gece yayınladıkları ortak bildiride, ırkçı İsrail ile BAE arasında ilişkilerin normalleşmesini ve uzlaşıyı tevil etmeye çalıştılar.

İRNA'nın haberine göre, ortak bildiride, ABD'nin desteğiyle 13 Ağustos'ta ırkçı İsrail ve BAE arasında varılan  barış anlaşmasının cesurca bir adım olduğuna vurgu yapılırken, bu anlaşmanın ikili ilişkilerde yeni tarihi fırsatları ve sorunların çözümünde yeni düşünceleri beraberinde getireceği iddia edildi.

BAE ile ırkçı İsrail arasında varılan normalleşme anlaşmasının bölgesel problemler ve zorluklara cevap verilmesi için geleneksel yöntemlerin dışında bir alternatif sunduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Anlaşma somut ve pratik sonuçları olacak pragmatik adımlara odaklanıyor. Anlaşma, bölgede gelecekteki çatışmaları önleyecek ve mevcut çatışmaları da bitirmeye hizmet edecek yeni köprüler vaatlerini beraberinde taşıyor" iddiasında bulunuldu.

İddiada, bu anlaşmanın terör rejimi İsrail'in Filistin'in Batı Yaka'nın bir bölümünü ilhak etme projesini da durduracağı iddia edildi. Halbuki siyonist yetkililer son zamanlarda yaptıkları açıklamada ilhak planının yalnızca erteleneceği ve kesinlikle rafa kaldırılmayacağını bildirdiler.

Ortak bildiride siyonist İsrail ve BAE arasında, yatırım, finans, sağlık, sivil uzay programı, sivil havacılık, dış politika ve diplomatik işler, turizm ve kültür gibi alanlarda ikili işbirliklerini masaya yatıracakları belirtildi.

ABD Başkanı Donald Trump, 13 Ağustos'ta ırkçı rejim  İsrail ile BAE'nin 'ilişkilerini tamamen normalleştirmek' için anlaşmaya vardıklarını duyurmuştu. 1979’da Mısır’ın, 1994’te de Ürdün’ün ardından BAE, İsrail ile normalleşme anlaşmasına varan üçüncü Arap ülkesi oldu.

 

Bu arada sözkonusu anlaşmaya başta Filistin direniş grupları olmak üzere İslam ülkelerinden kınamalar da gelmeye devam ediyor.

parstoday

Yorumlar