POMPEO SUDAN'A NEDEN GİTTİ? (ANALİZ)

 

Görüntülenme: 2066 Tarih: 27 Ağustos 2020 16:21
POMPEO SUDAN'A NEDEN GİTTİ? (ANALİZ)

Amerika dışişleri bakanı Mike Pompeo'nun Sudan'ı Siyonist Rejim İsrail ile ilişkilerini normalleştirme çabalarına rağmen Sudan geçici hükümeti başbakanı Abdullah Hamduk ise İsrail ile ilişkiler hususunda karar sahibi olmadığını belirtti.

Bir kaç bölge Arap ülkelerine de ziyaret planı yapan Pompeo  Sudan ziyaretinde  siyasi bir şantaj vesilesi ile İsrail ile ilişkileri normalleştirmeyi hedeflemiştir. 

Sudan uzun süredir siyasi ve ekonomik krizler ile karşı karşıyadır.  Eski Sudan cumhurbaşkanı Ömer El Beşir'in  görevden alınmasının ardından ülkenin durumu hep gerilim dolu olmuştur.  Sudan geçici hükümeti makamları   iktidara gelişinden sonra   bölge Arap ülkeleri ve Amerika ile ilişkilerini geliştirmeye çalışmıştır.  Gerçekte  Sudan hükümeti  Amerika'nın terör hamisi ülkeler listesinden çıkmak ve sonuçta uluslararası mali sisteme bağlanmak, yatırımcı ve kredi almak istiyor.    Bu yüzden Sudan makamları kimi bölge Arap ülkeleri ve Amerika'ya uymak zorunda kalmışlardır. Bu çerçevede Sudan Suudi Koalisyonunun Yemen saldırısında da Riyad'ın yanında yer almıştır. 

 Bu doğrultuda Amerika Sudan'ın İsrail ile de ilişki kurmasını istiyor.  Kimi gözlemcilerin belirttiğine göre  Washington makamları  Sudan'ın ismini terör hamisi ülkelerin listesinden çıkarmak için  bu ülkenin Amerika siyasetlerine tamamen uymasına ve Siyonistler ile ilişki kurmalarına bağlamıştır. 

Pompeo'nun Sudan ziyaretinin de bu kapsamda olduğu söylenmelidir. 

Amerika'nın taleplerine rağmen Sudan makamları halkın ve kimi muhalefet partinin baskıları yüzünden  Amerika'ya teslim olmamışlardır. Sudan başbakanı Abdullah Hamduk ise  hükümetinin Siyonist Rejim ile ilişkilerini normalleştirme yetkisine sahip olmadığını belirtiyor.  Gerçekte geçici Sudan hükümeti  Ömer El Beşir hükümetinin devrilmesinin ardından kuruldu ve ülkede barış ve istikrarı sağlamak ve seçimlerin zeminini hazırlamak gibi görevleri yerine getirmekle görevlendirildi.  Bu yüzden Sudan hükümeti Siyonistler ile ilişkiler kurup kurmama hususunda bir yetkiye sahip değildir.  

Son günlerde de Sudan'da protesto gösterileri düzenlenmiştir. Bu gösterilerde " Normalleştirme ile Ümmete ihanete hayır "sloganları  atılmış ve bu yönde pankartlar açılmıştı. 

 Sudanlılar son zamanda Hartum'daki Abu Dabi büyükelçiliği karşısında  İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi hususunu protesto etmişlerdi.  Bu doğrultuda Sudan'ın Ümmet Milli Partisi başkanı Sadık El Mehdi  ve Sudan alimleri heyeti başkanı Muhammed Osman Salih  de Siyonist Rejim ile her türlü normalleşmeyi reddettiler. 

Sudan El Şuyui Partisi merkez komitesi genel sekreterliği üyelerinden Sıddik  Yusuf ise   bu partinin  Siyonist İsrail ile ilişkilerin normalleşmesine yönelik tutumunun olumsuz olduğuna değinerek Filistin milletinin desteklenmesine de vurgu yaptı. 

 Amerika Sudan'ı bölgedeki dört ülkeden biri olarak  Siyonist Rejim ile ilişkilerini normalleştirmeye zorlayabileceğini umsa da ancak Sudan kamuoyu ve bu ülkedeki siyasi süreç  Amerika'yı yenilgiye uğrattı.  Gerçekte İsrail Amerika'nın  desteği  ile   kimi Arap ülkeler ile ilişkilerini normalleştirmek istemesinin yanı sıra  Afrika'ya giriş kapısı sayılan zengin doğal kaynaklara sahip Sudan'la da ilişki kurmak istiyor. 

Şimdi de Amerika dışişleri bakanı   bu alanda avantaj sağlamak ve taviz almak için diğer Arap ülkelere ziyaret planı yapmıştır.    Görünen o ki Sudan gibi ülkeler   farklı siyasi ve ekonomik krizlerine rağmen hala   Amerika'nın   talepleri ve Siyonist İsrail'i meşru sayma isteğine karşı çıkıyorlar. 

parstoday

Yorumlar